Петро Порошенко е безспорен фаворит за президентските избори в Украйна

Украинският "шоколадов крал", независимият депутат Петро Порошенко, е безспорен фаворит на президентските избори и може да ги спечели още на първия тур на 25 май. Това сочат данните от проучване на избирателните нагласи на четири социологически институтаначело с киевския СОЦИС, предаде Ройтерс.

Според анкетата 48,4 процента от украинците, които са решили да гласуват, подкрепят кандидатурата на Порошенко. Това е малко под необходимото за спечелване на първи тур абсолютно мнозинство. На втора позиция е бившата министър-председателка Юлия Тимошенко с 14 процента подкрепа.

Порошенко подкрепи проевропейските протести, които свалиха от власт проруския настроения президент Виктор Янукович през февруари. Той е бил външен министър и министър на икономиката в предишни правителства.

Скокът в рейтинга на Порошенко, който бе 36,2 процента преди месец, може би отразява обявената за него подкрепа от бившия световен шампион по бокс Виталий Кличко, който имаше 12,9 процента подкрепа през март, преди да се оттегли от надпреварата. Тимошенко е спечелила два процентни пункта в сравнение с миналия месец, когато е имала 12 процента подкрепа.

Проучването е извършено между 9 и 16 април сред 6200 души във всички региони на Украйна освен Крим, отбелязва Ройтерс. Кандидатите за президент на Украйна са общо 23 души. Ако никой не спечели 50 процента плюс един глас на първия тур на 25 май, вторият тур ще се състои три седмици по-късно - на 15 юни.

В такъв случай според СОЦИС Порошенко ще победи Тимошенко в съотношение на гласовете почти 4 към 1.

Същевременно в сряда Виталий Кличко бе издигнат за кандидат за кмет на Киев на изборите, които ще се състоят на 25 май едновременно с президентските.

Кандидатурата на лидера на партията УДАР бе одобрена на партийна конференция на градската организация. Пред делегатите Кличко заяви, че ако бъде избран, ще се съсредоточи върху борбата с корупцията и с решаването на бюджетните проблеми на украинската столица, вкл. чрез привличането на инвестиции.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят