Петро Порошенко е оптимист за мирния процес в Украйна

Петро Порошенко е оптимист за мирния процес в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко изрази оптимистични очаквания за развитието на мирния процес в Украйна и подчерта, че спирането на огъня вече не е само блян, предаде Франс прес.

"Обещах да донеса мир и процъфтяване в Украйна и полагам всички усилия да удържа думата си", заяви той пред годишната международна конференция "Ялтенска европейска стратегия" в Киев.

"Последният разговор в "нормандски формат" преди два дни засили у мен усещането за сдържан оптимизъм. Спирането на огъня трае около две седмици и вече не е само блян", добави украинският лидер, цитиран от Франс прес.

В разговор по телефона на 9 септември ръководителите на Германия, Франция, Украйна и Русия се разбраха да продължат активната дейност в "нормандски формат". Съответно се очаква на 12 септември в Берлин да преговарят външните министри, а за лидерите е предвидена лична среща на 2 октомври в Париж.

Поредното примирие в украинския конфликт, отнел близо 8000 живота досега, датира от 1 септември и изглежда за момента най-трайното - няма военни, загинали в битки. Във вторник и сряда Киев съобщи обаче за двама военни, загинали в изолирани сблъсъци с бунтовниците.

Президентът Порошенко предупреди, че рискът от ескалация не е изчезнал. "Нито един руски войник, нито един руски танк не се е върнал в Русия (. . .) Действията на руснаците са непредсказуеми", каза той.

Киев и Западът обвиняват Русия, че въоръжава бунтовниците в Източна Украйна и е разположила там редовни войски; Москва категорично отрича. Междувременно източните региони подготвят местни избори без одобрението на Киев - на различни дати от обявените в Украйна и по собствени правила.

"Трябва да осуетим произвеждането на фалшиви избори в Донбас, защото това отново ще провали (мирния) процес от Минск", заяви президентът Порошенко.

По време на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН Украйна смята да повдигне въпроса Русия да бъде лишена от правото на вето в международната организация, съобщи Порошенко.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят