Петролът и водещите борси повишиха стойностите си

Продължава ръстът на европейските и азиатските борси, сн. ЕПА/БГНЕС

Водещите фондови борси в Европа и Азия отвориха и в във вторник търговията с повишение на основните си индекси на фона на смекчаването на карантинните мерки, взети в борбата срещу разпространението на новия коронавирус, информира Си Ен Би Си. В същото време Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи, че нефтътъ е поскъпнал предишния ден до 33.68 долара за барел, след като в петък цената му беше 29.01 долара.

На борсите във вторник сортът Брент се продаваше за 32.80 долара за барел, а американският лек петрол – за 29.52 долара. Ръстът предшества насрочената за тази седмица среща на страните от ОПЕК и техните партньори от формата ОПЕК+, за да обсъдят допълнително намаляване на петролния добив в опит на стабилизиране на цените, които от началото на годината загубиха около 40 на сто от стойността си заради пандемията и срива в търсенето на горива.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140.73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.

На борсовите пазари седмицата продължи с повишение. В Париж по обяд САС 40 отбеляза ръст нарасна с 1.83 на сто, франкфуртският DAX прибави 3.37 процента, а лондонският FTSE 100 се повиши с 0.87%. Паневропейският EuroStoxx 50 нарасна с 3.16 на сто, а мадридският IBEX 35 – 2.07 на сто.

В понеделник американските пазари също затвориха на плюс, макар и с малко. Дау Джоунс прибави 0.36 на сто към стойността си, технологичният Насдак се увеличи с 0.66 процента, а промишленият S&P 500 – с 0.38%.

Азиатските индекси в Бомбай, Хонконг и Токио също нараснаха с повече от 1 процент.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?