Петролът може да падне до 20 долара за барел

Петролът може да падне до 20 долара за барел

Прекомерното световно предлагане на петрол е по-голямо от очакваното и това може да доведе до спад на цената на черното злато до 20 долара за барел, предупреди американската банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), цитирана от Маркетуоч и БТА в петък.

Финансовата институция се присъедини към списъка с банки, които понижават прогнозите си за цената на петрола. За тази година "Голдман Сакс" очаква американският лек суров петрол да достигне цена от 48.10 долара за барел спрямо 52 долара при предишната прогноза, отбелязва Ройтерс. За догодина очакванията са за цена от 45 долара за барел спрямо 57 долара.

Банката прогнозира петролът сорт Брент да достигне цена от 53.70 долара за барел тази година спрямо 58.20 при предишната прогноза, а за 2016 година се очаква цената да бъде 49.50 спрямо 62 долара за барел при предишната прогноза.

Причината за понижаването на очакваната цена е, възможността Иран да повиши добива през 2016 година, както и изненадващо високото предлагане на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), отбелязва Маркетуоч.

За да се реши въпросът с прекомерното предлагане, цената на петрола ще трябва да остане по-дълго време ниска и да предизвика намаляване на производството, отбелязват анализаторите от Голдман Сакс.

Макар да не е основен наш сценарии, възможността цените на петрола да спаднат до такива равнища, които определяме като близки до 20 долара за барел, става все по-голяма, докато в същото време запасите продължават да се попълват, посочват анализаторите в доклада на банката.

В отговор на прогнозите цените на петрола спаднаха с над 2 процента днес, допълва Ройтерс.

"Комерцбанк" (Commerzbank) също понижи прогнозата си за цената на петрол сорт Брент с 10 долара и очаква тя да достигне 65 долара за барел догодина. За американския лек суров петрол банката прогнозира цена от 52 долара за барел тази година и 62 долара догодина.

Германската банка отбелязва, че свърхпредлагането на петрол е спаднало прекалено малко и вероятно ще потиска цените дълго време догодина.

Брентът с доставка през октомври поевтиня с 1.05 долара до 47.84 долара за барел към 14.45 часа българско време, а цената на американския лек суров петрол също спадна с 1.05 долара до 44.87 долара за барел.

Инвеститорите до голяма степен пренебрегнаха сравнително оптимистичния доклад на Международната агенция за енергията.

Агенцията прогнозира, че новият спад на котировките на петрола ще предизвика догодина значително понижение на производство в държавите извън ОПЕК и най-вече в САЩ, продължавайки междувременно да поддържа по-високо от очакваното търсене в световен мащаб.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?