Петролът може да се задържи за дълго при 20 долара за барел

Петролът може да се задържи за дълго при 20 долара за барел

През последната седмица петролът се търгуваше при 40 долара барела и експертите бяха склонни да приемат, че поевтиняването е приключило. Но редица икономисти поставят тази прогноза под съмнение, коментира в. "Ню Йорк тайм".

Възможно е обаче барелът да слезе до 20 долара и да се задържи на това равнище с години. Прогнозата се свързва със състоянието на световната икономика, което продължава да се влошава.

Това, разбира се, не се споделя от специалистите по петрола, които, разбираемо, намират такова развитие на нещата за малко вероятно, продължава изданието.

По време, когато се сбъдват най-мрачните икономически прогнози, всяко опасение може да се превърне в реалност. Още един рязък спад в цените на петрола може да доведе до продължителен период на слаби инвестиции, които на свой ред ще доведат до последващ рязък скок на цените, когато икономиката започне да се възстановява.

"На индустрията са нужни разумни цени", заяви Жу Жипин, вицепрезидент на "Чайна нешънъл петролеум корпорейшън" на конференция в Хюстън. "Ако цените се задържат под 40 долара, повечето петролни кладенци ще се затворят", допълни той.

Евтиният петрол даде рамо на американската икономика. Миналото лято галон петрол (3.78 литра) там струваше 4 долара, а сега средната му цена е 1.94 долара. От това потребителите спестиха милиарди долари.

Страховете, че ниската цена на петрола ще повлияе на инвестициите в отрасъла, споделят и експертите от Международната енергийна агенция, най-авторитетния експерт по въпросите на петролния пазар. Агенцията нееднократно е казвала, че "недостигът на запаси" може да доведе в близките 5 години до поскъпване на петрола до астрономически числа.

Една от главните загадки днес е ще повтори ли днешният пазар ситуацията от началото на 80-те години, когато цените на петрола рухнаха и се задържаха в това положение почти две десетилетия, или ще се повтори кризата от 1998 г. Преди десет години барелът се срина до 10 долара след финансовата криза в Азия, но след няколко години пое рязко нагоре.

На фона на влошаващата се световна икономика редица влиятелни експерти, включително Нуриел Рубини от Нюйоркския университет и Кенет Рогоф от Харвард считат, че цените на петрола в краткосрочна перспектива ще падат. "Според мен петролът ще слезе още надолу, смята Рубини. Няма да се учудя, ако барелът стигне 20 долара, когато рецесията се засили".

Ако повечето от експертите са уверени, че търсенето на петрол ще се възстанови бързо, когато икономиката започне да се подобрява, то не всички са на мнение, че и цените на петрола ще започнат да растат. Старши икономистът от брокерската фирма от Ню Йорк "LCM Commodities" Едуърд Морс каза, че всеки енергиен шок в последните 60 години води до снижаване на ръста на потребление в следващите години. И този път няма да има разлика.

Споделяне

Още от Бизнес