Петролът на Ексън Мобил заобикаля Баку-Джейхан на релси

Американската компания Ексън Мобил обяви днес, че е подписала 5-годишен договор за износ на 10 млн. тона петрол от Каспийско море по жп-мрежата. Така тя ще заобиколи струващия 3,3 млрд. долара петролопровод Баку-Тбилиси-Джейхан, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация следващата година, предаде АФП.

Ексън Мобил и базираната в Азербайджан АзПетрол подписаха договор през ноември за износ на петрол по жп - линията от Баку до грузинското пристанище Батуми, каза говорителка на американската фирма в Азербайджан.

Решението на Ексън Мобил вероятно ще разгневи властите в Азербайджан, тъй като преди това руската компания Лукойл се оттегли от проекта за изграждане на нефтопровода заради високите разходи.

Ексън Мобил има дял в амбициозния проект от началото на 90-те години за разработване на петролните находища в Каспийско море, в който участват и държавната петролна компания на Азербайджан СОКАР, Статойл, Лукойл, Унокал, ТРАО, Иточу Девон и Делта Хес. Компанията обаче няма да транспортира петрола си по тръбопровода Баку-Джейхан - трасе, създадено специално за превозване на суровината на участниците в гореспоменатия проект. Причината е, че американците възразяват срещу транспортните тарифи. Въпреки това компанията продължава преговорите за проекта Баку-Тбилиси-Джейхан.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?