Петролът неумолимо доближава 100 долара за барел

Петролът неумолимо доближава 100 долара за барел

Прогнозите на анализатори, че цената на петрола ще стигне 100 долара за барел в края на годината се оказаха неточни, защото в средата на седмицата петролните котировки удариха 96 долара с малки надежди да спрат да растат.

Американският петрол превиши цената от 96 долара за барел в четвъртък, достигайки нов исторически рекорд от 96.24 долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това стана след новината, че Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ понижава лихвите си с четвърт пункт, и след отчетения силен спад на запасите от суров петрол на САЩ през миналата седмица.

В сутрешната азиатска търговия в четвъртък американският лек суров петрол с доставка през декември поскъпна с 1.49 на сто до 96.02 долара за барел, след като постави исторически рекорд от 96.24 долара за барел през изтеклата нощ в сравнение със закриването в сряда в Ню Йорк от 94.53 долара за барел.

Котировките на сорта Брент, чиято цена е референтна за Европа, също превишиха предишния си рекорд, като нараснаха до 91.62 долара за барел - или с 99 цента спрямо закриването в сряда.

Предишния ден енергийното министерство на САЩ отчете, че запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 3.9 млн. до 312.7 млн. барела през седмицата, приключила на 26 октомври. Новината бе изненадваща за пазара, тъй като анализаторите прогнозираха нарастване на американските запаси с 400 000 барела.

Петролният пазар бе повлиян силно и от новото понижение на лихвите, обявено в сряда от УФР, при което основната му лихва спадна до 4.50%, а това оказа натиск върху долара и курсът на еврото спрямо щатската валута за първи път мина над прага от 1.45 долара за едно евро.

По същото време нов рекорд бе регистриран от агенциите. Канадският долар достигна в сряда най-високото си равнище спрямо американската валута за последните близо 130 години, след съобщението на УФР за понижаване на лихвите с четвърт пункт.

Канадският долар поскъпна до 1.0617 щатски долара на валутните пазари - максимална стойност от близо 130 години, според канадските медии.

Банк дьо Канада обяви, че в края на търговията в сряда един канадски долар е струвал 1.0585 щатски долара, като американският долар се е разменял за едва 0.9447 канадски долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?