Петролът пак пое надолу след увеличен добив от Саудитска Арабия и ОАЕ

Петролът пак пое надолу след увеличен добив от Саудитска Арабия и ОАЕ

Цените на петрола отново поеха надолу в сряда към пореден катастрофален срив, след като Саудитска Арабия обяви, че ще повиши дневния си добив от 12 на 13 милиона барела, а малко по-късно същото намерение изразиха и Обединените арабски емирства, предадоха световните агенции.

Сортът Брент от Северно море с доставка през май поевтиня с 3.2 на сто до 36.,03 долара за барел днес по обед в европейската търговия. Цената на американския лек суров петрол пък спадна с 3.1 на сто до 33.29 долара за барел. Руският сорт Юралс, който ползва бургаската рафинерия "Лукойл", свали стойността си с близо 38 процента в търговията във вторник, но това все още не се отразява върху цените на дребно за българския пазара. Търговци на дребно изразиха очаквания това да се случи в края на седмицата и тарифите да намалеят с 12-15 стотинки.

Новият спад идва ден след като черното злато отбеляза срив от 25 процента, какъвто не бе отчитан от 1991 година, в началото на войната в Залива. Малко по-късно във вторник обаче сортът Брент възстанови стойността си до над 37 долара за барел.

Нефтът отново пое надолу след съобщения на "Сауди Арамко" до саудитската фондова борса (Tadawul) за вдигането на добива, без обаче да се посочва от кога ще влезе в сила мярката. "Сауди Арамко" твърди, че решението е взето по указания на министерството на енергетиката, което е собственик на компанията. Преди ден петролният гигант обяви, че през април ще доставя на клиентите си 12.3 милиона барела дневно суров петрол, което е рекорден обем.

С тази стъпката Саудитска Арабия изглежда спазва заканата си от уикенда да повиши добива, след като Русия отказа да сътрудничи в общото съкращаване на петролното производство.

По-късно в сряда петролният пазар преживя нов удар. Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че също са готови да прибавят 1 млн. барела към сегашния си добив от 3 млн. барела. Това ще стане от април, а производствени мощности на националната компания Adnoc ще се повишат до 5 милиона барела на ден.

Компанията посочи, че скоро ще обяви разбираеми и прозрачни цени на петрола за своите купувачи.

На този фон руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че диалогът с ОПЕК продължава и Русия ще изпрати представител на срещата на Съвместния технически комитет на 18 март във Виена, предаде Ройтерс.

"Да, наши представители ще бъдат. Повтарям още веднъж: в рамките на хартата (сътрудничеството на страните производителки на петрол) форматът на отношенията остана, с колегите продължаваме да следим ситуацията", каза Новак, цитиран от ТАСС.

Той коментира, че ситуацията на пазара е променлива заради епидемията от коронавирус, в момент когато Русия и Саудитска Арабия имат разногласия по предлагането на суровината, допълва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?