Петролът поевтиня още заради неразбирателство в ОПЕК за добива

Петролът поевтиня още заради неразбирателство в ОПЕК за добива

Русия няма да подкрепи търсената от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) сделка за допълнително намаляване на добива като мярка срещу последиците от коронавируса. Това съобщи преди старта на срещата във Виена в петък източник от руска страна, цитиран от Ройтерс и ТАСС. По думите му Москва е готова само да продължи постигнатите досега споразумения. На сходна позиция са и други членки на картела.

В резултат майските фючърси със сорта Брент паднаха с над 6.5 процента в търговията в Лондон до 46.73 долара за барел. Последно под 47 долара цената на този сорт е падала  в средата на юли 2017 година. Априлските фючърси с американския лек суров петрол понижиха котировките си със 7.3 на сто до 42,56 долара за барел в сесията на Нюйоркската търговска борса.

Неофициалните разговори преди старта на същинските преговори се проточиха и заседанието на министрите от държавите членки закъсна с шест часа и все още не е приключило. Според едни източници приговорите са се провали, но други твърдят, че за руската делегация основният сценарий е все пак да се стигне до споразумение.

В четвъртък ОПЕК препоръча в края на заседанието си добивът на групата ОПЕК+, в която влизат и основните страни производителки на черно злато извън картела, да се свие допълнително с 1.5 милиона барела дневно.

Сега действащото споразумение на ОПЕК+ предвижда свиване на добива с 1.7 милиона барела дневно спрямо равнището му от октомври 2018 година.

Страните от групата през януари са изпълнили споразумението на 112 процента спрямо 145 процента през декември, съобщиха източници пред ТАСС.

Така на практика страните са намалили добива си с 1.9 милиона барела дневно спрямо равнището от 2018 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?