Петролът поевтиня заради топлото време

Нетипично топлото време за сезона доведе до необичайно развитие на петролния пазар и се оказа една от причините за ниската цена на петрола, пише в понеделник британското списание “Иконъмист”.

През последните няколко години сред основните притеснения на големите петролни производители бяха сигурността в Близкия изток и Африка, както и икономическият популизъм в Латинска Америка.

Въпреки, че напрежението в тези райони продължава, цените на петрола паднаха до 54.90 долара за барел в петък, най-ниската цена през последната година и половина, въпреки че в понеделник цените на световния пазар леко се покачиха.

Най-доброто обяснение за по-евтиния нефт е топлото време в Европа и Северна Америка – най-големите пазари на петрол за отоплителни цели. Зимата в Чикаго, например, е сравнително мека, а времето в Ню Йорк е дори още по-добро – там все още не е валял сняг, нещо, което не се е случвало от 1877 година насам.

Проучванията за използване на алтернативно гориво стават все повече и повече, оказвайки натиск върху високите цени на нефта. Дори ако настъпи истинската зима, големите запаси от нефт ще предотвратят евентуално шоково покачване на нефта, посочва списанието.

Все повече се засилва и общественият натиск за съхранение на черното злато чрез използване на по-ефективни отоплителни средства и повишаване на изискванията към отоплителните инсталации, се казва в публикацията.

Търсенето обаче е едната страна на уравнението. Проблемите със сигурността отново могат да доведат до рязко покачване на цените на петрола. И дори ако няма големи конфликти в Африка и Близкия изток, ОПЕК със сигурност ще реагира, ако петролът стане твърде евтин.

Публичните изяви на петролния картел станаха особено агресивни след като цената достигна 78 долара през юли и производствените квоти бяха намалени. Същевременно много правителства на страни от картела станаха опасно зависими от неочаквано високите печалби от петрола.

Уго Чавес използва държавната петролна компания във Венецуела за финансирането на социалния сектор в страната. Това става за сметка на инвестициите в нефтеното производство.

Според мнозина и други страни, като Иран, например, режат инвестициите в петролния бизнес, за да спечелят подкрепата на избирателите.

Ако цените внезапно паднат, Чавес и другите, които използват неговите похвати, ще се окажат изправени пред сериозна политическа и фискална криза. Въпреки, че това няма да бъде толкова сериозен проблем за други правителства, те също нямат интерес от поевтиняването на петрола.

Властта на ОПЕК върху цените ще бъде проверена посредством два фактора. Първият е негативното влияние върху цените вследствие на търсенето, което ограничава възможността на картела да поддържа ценова линия в дългосрочен план. Това се случи в средата на 1980-те, когато стабилният период на високи цени окуражи компаниите да инвестират в нови източници извън ОПЕК, като в същото време правителствата и гражданите предприеха мерки за по-ефективно използване на горивата, което доведе до спад на цените.

Другото предизвикателство пред ОПЕК е това, че през последните няколко години членовете на картела повишиха производствените тавани, за да се съобразят с глобалното търсене. Но ако ОПЕК отреже производството значително под върховия си капацитет, страните членки ще са изкушени да произвеждат повече от определените им квоти, за да наваксат част от загубените печалби.

Друга неизвестна величина е състоянието на световната икономика през тази година. По-ниските цени на петрола може да подобрят ситуацията – но при засилване на икономиката, търсенето на петрол вероятно ще скочи.

След този уикенд енергийните икономисти ще са затруднени в прогнозите си накъде ще задуха вятърът на петролните пазари, заключава “Иконъмист”.

Споделяне

Още от Бизнес