Петролът поевтинява, у нас горивата поскъпват заради долара

Петролът поевтинява, у нас горивата поскъпват заради долара

Докато на международните пазари петролът леко поевтинява, у нас цената на горивата расте.

Дизелът и бензинът удариха нови рекорди. Литър дизел се продава между 2.71 и 2.75 лв., а бензинът А95 достигна 2.70 лв. За сравнение през юни най-масовият бензин се продаваше по 2.47 лв. за литър.

Прогнозите на анализатори на пазара са, че горивата ще продължат да поскъпват. Факторите за това са нарастващото потребление в страни като Япония, страховете от военен конфликт в Близкия изток, както и значителното обезценяване на еврото спрямо долара през последните месеци.

Според търговци високите цени не са намалили потреблението у нас и спадът е незначителен с 2% спрямо лятото на миналата година.

Според търговци, когато барел петрол сорт Брент поскъпне с 3 долара, дизелът у нас автоматично поскъпва с една стотинка.

Междувременно обаче цените на петрола на международните пазари се понижиха на фона на съобщението, че Еврогрупата е потвърдила финансовата помощ в размер на 100 млрд. евро за закъсалите испански банки.

Стойността на септемврийските фючърси на американски суров петрол тип Light Sweet на нюйоркската борса NYMEХ се понижи с 3.69 долара до 88.14 долара за барел.

Поевтиняха и септемврийските фючърси на северноморски суров петрол тип Brent, търгувани на лондонската борса IСE - с 3.57 долара до 103.26 долара за барел.

За поевтиняването на петрола помогна не само потвърждаването на спасителния кредит за Испания, а и очакванията на инвеститорите за новини за Гърция, където днес пристига мисия на международните кредитори (ЕС, ЕПЦ, МВФ).

Атина отчете в петък изпълняване на бюджета за януари-юни т.г., отбелязвайки понижение на дефицита в рамките на изискванията на кредиторите.

По данни на гръцкото финансово министерство за първото полугодие бюджетният дефицит на страната е бил 12.5 млрд. евро при 14.9 млрд. евро, заложени в меморандума, подписан с кредиторите от ЕС и МВФ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес