Петролът поскъпна до 80 долара за барел

Цената на петрола тип WTI с доставка през март поскъпна на азиатските пазари в понеделник с 36 цента и надхвърли 80 долара за барел, предадоха информационните агенции. Петрол тип Brent се търгуваше за 78.6 долара за барел.

Петролът поскъпва на световните пазари през последните няколко търговски сесии. Още в средата на февруари барел тип WTI струваше близо 74 долара.

Инвеститорите се впуснаха да сключват петролни контракти на фона на изнервената ситуация около ядрената програма на Иран, който започна обогатяването на уран.

На цените на петрола се отразява и курсът на долара. След няколко седмици на почти непрекъснато поскъпване, американската валута започна да поевтинява. В понеделник еврото се разменяше срещу долара в съотношение 1.36 долара, макар че в края на миналата седмица се търгуваше под 1.35 долара.

Според Франс прес петролът поскъпва и заради френската петролна компания "Тотал". Работниците от компанията стачкуват шести ден с искане да не се закрива заводът на компанията в град Дюнкерк.

Споделяне

Още от Бизнес