Петролът поскъпна след новото свиване на добива през февруари-март

Петролът поскъпна след новото свиване на добива през февруари-март

Котировките на петрола се повишиха в сряда, след като предишната вечер Саудитска Арабия прие да направи по-големи намаления на добива през следващите два месеца спрямо очакваните на онлайн срещата на страните членки на Организацията на производителите на петрол и партньорите ѝ във формата ОПЕК+. Друг фактор, който тласна нагоре цените, бяха данните за спад на запасите на САЩ от петрол през миналата седмица, предаде Ройтерс.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, поскъпна до 54.02 долара за барел. Това е най-високата му стойност от 26 февруари 2020 г.

Американският лек суров петрол повиши котировките си до 50.26 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. След това бе отбелязан лек спад.

Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, прие доброволно да намали добива си с 1 милион барела дневно през февруари и март и той да е в размер на 8.125 млн. барела.

Други страни от петролния картел също са приели свиване на производството с 425 хил. барела на ден, с което общият спад става 1.425 млн. барела, съобщи късно снощи министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдел Азиз бен Салман на пресконференцията след заседанието на ОПЕК+.

Той допълни, че е помолил колегите си от Ирак, Нигерия и Казахстан да представят предложенията си за компенсация на производството в близките няколко месеца.

Договорените съкращения от Саудитска Арабия целят да убедят други производители в ОПЕК+ да запазят стабилно равнището на производството на черно злато, отбелязва Ройтерс.

Тъй като пандемията от новия коронавирус се изостря в редица части на света, производителите на черно злато се опитват да подкрепят цените, защото търсенето пострада от въведените нови карантинни мерки.

Мексико ще запази размера на квотата си за добив, а Русия дори ще я увеличи със 130 хил. барела, макар да настояваще за ръст от 500 хил. барела дневно. Според Москва сегашните мерки ще подобрят пазарните позиции на петрола и през март министрите на държавите от ОПЕК+ ще се съберат отново, за да обсъдят производството през следващите месеци.

"Ние сме по-оптимистични заради провеждащата се в много държави ваксинация и се надяваме това да даде перспективи за продължаване възстановяването на добива в резлутат на нарасналото търсене", коментира вицепремиерът на Русия и доскорошен енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Бизнес