Петролът поскъпна заради снежни бури в САЩ

Петролните фючърси (бъдещите доставки) поскъпнаха в азиатската търговия, след като снежна буря връхлетя североизточните части на САЩ, предаде АП. Лошото време доведе до засилване на търсенето на горива.

Фючърсите на лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 51 цента до 49,04 долара за барела в средата на електронната търговия в Азия. Цената на горивото за отопление се повиши с по-малко от 0,5 цента до 1,4 долара за галон.

Снежната буря, която на 21 януари връхлетя североизточните райони на САЩ, доведе до затваряне на летища и натрупа 38-сантиметрова снежна покривка в Ню Йорк.

ОПЕК, която осигурява повече от една трета от петрола в света, ще има министерска среща на 30 януари във Виена, за да обсъди производствените равнища. В същия ден в Ирак ще има избори.

От началото на месеца ОПЕК намали производството си с 1 млн. барела дневно, за да може то да бъде по-близо до целевото равнище от 27 млн. барела дневно. Спадът в производството доведе до 20-процентно увеличение на цената.

Нападенията на бунтовници срещу иракските петролопроводи се засилиха с наближаването на изборния ден. Саботаж спря износа от петролните полета около Киркук /Северен Ирак/ за повече от месец.

Петролните цени се повишиха и заради заплахата за стачка, която отправиха работниците в рафинерията Порт Аркур в Нигерия. Стачката ще започне, ако двама от ръководителите на рафинерията, които са намалили заплатите на работниците, не напуснат страната.

Нигерия е най-големият износител в Африка и петият по големина доставчик на петрол за САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?