Петролът прибави нови 10% към цената си заради срещата на ОПЕК

Петролът прибави нови 10% към цената си заради срещата на ОПЕК

Юнските фючърски сделки с петрола сорт Брент поскъпваха с над 10 процента, достигайки 33.04 долара за барел, в петъчната търговия на лондонската борса. Американският лек петрол пък се изкачи нагоре с 5.5 процента до 26.72 долара за барел. Това се случи след информацията за предстоящата на 6 април среща на страните членки на Организацията на държавите износителки на петрол ОПЕК за осъждане намаляването на добива в подкрепа на стойността на черното злато.

В четвъртък петролните фючърси поскъпнаха драматично с близо 25%, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че очаква Саудитска Арабия и Русия да постигнат споразумение за значително съкращаване на производството (според него - с между 10 и 15 млн. барела на ден) и след като имаше индикации от страна на Рида и Москва, че са склони отново да седнат на масата на преговори на извънредна среща във формата "ОПЕК +".

Предишната среща на ОПЕК по същата тема приключи с провал, след като Русия отказа да се включи в допълнителното свиване на добива, а в отговор на това Саудитска Арабия наводни пазара и март приключи с двойно по-ниски цени спрямо предходния месец.

Намеренията на членките на петролния картел са да се намали с поне 6 млн. барела на ден общото им производство.

Според "Уолстрийт джърнъл" обаче, Русия е поставила условие за постигане на каквото и да било споразумение, заявявайки, че ще бъде против договаряне на ново съкращение на добивите в рамките на споразумението "ОПЕК +", ако и САЩ не се присъединят към усилията на други големи производители за стабилизиране на петролния пазар.

В тази връзка финансовото издание посочва, че на планираната от "ОПЕК +" спешна среща в началото на следващата седмица могат да бъдат поканени САЩ и Канада.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обаче не отговори на въпроси на руски медии дали страната ще се включи в разговорите, предаде ТАСС. Той информира само, че през деня ще се състои видеоконферентна връзка на държавния глава Владимир Путин с представители на най-големите руски петролни компании, за да обсъдят ситуацията на петролния пазар.

По-късно в петък президентът на САЩ Доналд Тръмп е насрочил среща с изпълнителните директори на големите американските петролни компании, посочва "Уолстрийт джърнъл".
.
Източник на Ройтерс от ОПЕК също твърди, че договорката ще е възможна ,само ако в нея се включат и производители извън съюза, визирайки най-вече Съединените щати.

Самата среща на "ОПЕК +" (петролния картел и неговите доскорошно съюзници, начело с Русия) трябва да се проведе посредством видеоконференция на 6 април, но според американската анализаторска компания Energy Intelligence, руският президент Владимир Путин тепърва ще дава мандат на руското министерство на енергетиката за евентуално съкращаване на производството на петрол. Самата извънредна конференция е инициирана от Саудитска Арабия.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?