Петролът с двугодишен максимум на цената

Световните цени на петрола достигнаха максимум за последните две години, след като в петък Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви новата си програма в подкрепа на националната икономика, съобщи Ройтерс.

По време на търговията на борсата в Ню Йорк цената на барел марка WTI с доставка през декември се увеличи до 87.22 долара - максимум от 9 октомври 2008 г.

Към обед цената на петрола тип WTI на няколко пъти спада до 86.62 долара, което също бе максимум за последната половин година. В сряда, 3 ноември, фючърсите за декември поскъпнаха с повече от долар до 84.94 долара за барел.

На 3 ноември Федералният резерв съобщи, че е взел решение да изкупи от пазара дългосрочни държавни облигации за 600 млрд. долара. Според плана на правителството тази мярка ще помогне за по-нататъшното понижение на ставките по ипотечните кредити и за увеличаване на потребителската активност на населението.

Инвеститорите обаче се опасяват, че подобна стъпка на УФР ще увеличи доларите в икономиката и, както се очаква, може да вдигне инфлацията.

Във връзка с това решение позицията на долара на световните валутни пазари отслабна. Така в течение на деня след решението на УФР курсът на еврото нарасна с 2 цента, доближавайки 1.43 долара. За сравнение в началото на септември европейската валута се търгуваше плътно до равнището от 1.27 долара.

Споделяне

Още от Бизнес