След споразумението между ОПЕК и производителките извън картела

Петролът с ценови пик от година и половина

Петролът с ценови пик от година и половина

Цените на петрола достигнаха в понеделник най-високото си равнище от средата на 2015 г., след като членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК )и страните извън картела се споразумяха за пръв път от 2001 г. насам за съвместно намаляване на добивите на петрол с цел постепенно ребалансиране на нефтения пазар.

В резултат на сделката сортът Брент поскъпна с 5 процента до почти 59 долара за барел за пръв път от юли 2015 г., а американският лек петрол надхвърли 54 долара.

Споразумението бе постигнато на 10 декември във Виена и предвижда през следващото полугодия страните от ОПЕК да намаля добива си с 1.164 млрд. барела дневно, а други 11 държави, които не участват в организацията, да съкратят производството си с 558 хил. барела. Така общото намаление ще е над 1.7 млрд. барела.

Според договорката Русия ще намали своя принос за пазара с 300 хил. барела, Мексико ще съкрати добива си със 100 хил. барела, Оман – с 40 хил. барела, Азербайджан – с 35 хил., Казахстан – с 20 хил. барела. Други 63 хил. барела по-малко се разпределят между Судан, Южен Судан, Малайзия, Екваториална Гвинея, Бруней и Бахрейн.

Така текущите добиви на петрол ще се съкратят с общо почти 2 процента в денонощие.

След като сделката за ограничаване на производството е вече факт, сега вниманието на инвеститори и анализатори ще се насочи към нейното осъществяване, имайки предвид продължаващото нарастване на добивите сред водещите производители преди самото споразумение да влезе в сила.

Според Ройтерс добивите в Саудитска Арабия са нараснали през ноември до нов рекорден връх от 10.72 млн. барела на ден спрямо 10.635 млн. барела през октомври, докато иракският петролен добив се е повишил до 4.8 млн. барела дневно от 4.776 млн. барела месец по-рано, а общият добив на ОПЕК е достигнал исторически връх от 34.19 млн. барела дневно спрямо 33,82 млн. барела през октомври. Преди дни бяха оповестени данни, показващи ръст на руското производство през ноември до нов постсъветски връх от 11.21 млн. барела на ден.

Това даде основание на анализатори на американската банка "Голдмън Сакс" (Goldman Sachs) да предположат, че постигнатото съвместно споразумение за съкращаване на добивите на петрол е по-слабо от очакваното, като на този етап не е сигурно и самото негово прилагане. Поради това те смятат, че планираното съкращаване ще подкрепи прогнозите им за средна цена на американския лек суров петрол от около 55 долара за барел през първата половина на следващата година. Тази прогноза на банката се базира на оценка, че действителното общо съкращаване на добивите ще бъде в размер на около 1 млн. барела на ден.

Ако обаче производството в глобален план бъде съкратено с планираните около 1.6 млн. барела на ден, банката прогнозира допълнително повишение на петролните цени с около 6 долара за барел към 61 долара за барел.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?