Петролът слезе до най-ниската си цена от началото на годината

Цената на петрола тип WTI слезе под 94 долара за барел по време на търговията в Ню Йорк за първи път в последните пет месеца. Поевтиняването бе с 2.6% за сесията, предаде агенция "Блумбърг".

Причина за снижението на цената стана изявлението на министъра по петрола на Саудитска Арабия Али ал Наими, според когото предлагането съществено превишава търсенето и че в близко време петролът тип Брент трябва да поевтинее до 100 долара за барел (сега е 110 долара).

На котировките на петрола негативно влияние оказват и съобщенията, че Гърция не съумява да сформира коалиционно правителство и вече е на дневен ред евентуалното излизане на страната от еврозоната. И накрая показателите на петролните запаси на САЩ в момента са особено високи.

Както отбеляза Ал Наими, предлагането на петрол на световните пазари надвишава търсенето с 1.3-1.5 милиона барела на денонощие. В същото време потреблението може да нарасне през втората половина на годината.

В последно време Саудитска Арабия рязко увеличи доставките на петрол на пазарите. По данни на ОПЕК през април тя достави 10.1 милиона барела на ден, което е най-високият показател за 30 години. Това е с 200 хиляди барела повече, отколкото преди месец.

При закриването на търговията на 11 май стана ясно, че петролът поевтинява вече две седмици поред. Експертите обясняват ситуацията с глобалната политическа нестабилност.

Споделяне

Още от Бизнес