Петролът записва най-дългата си губеща серия от 1986 г. насам

Данни от Китай продължават да натискат цената

Петролът записва най-дългата си губеща серия от 1986 г. насам

Нефтът се е запътил към най-дългата серия от седмични загуби за последните 29 години. Данните на Ройтерс показват, че цените на американския лек суров петрол регистрират спад за осма поредна седмица, което е най-дългата негативна серия от 1986 г. насам. Пореден натиск на черното злато оказаха данни от Китай, които подхранват притесненията за здравето на най-големия енергиен консуматор в света.

Активността на китайския производствен сектор намалява през август с най-бързите си темпове за последните 6 години и половина на фона на спада във вътрешното производство и експорта. Това засили опасенията за забавяне на консумацията във вторият най-голям световен потребител на петрол.

И двата световни петролни бенчмарка са на 6.5-годишно дъно, а анализатори твърдят, че трендът остава низходящ. В края на 1985 г., само за около 5 месеца, цените на суровия нефт се сринаха от 30 до 10 долара за барел. Това се случи, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) повиши производството, за да си върне пазарния дял, загубен след ръст на добива от страни, които не са членки на картела.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври се понижи с 25 цента до 41.07 долара за барел. В четвъртък септемврийският фючър докосна 40.21 долара за барел, което е най-ниската му цена от март 2009 г. насам.

Европейският бенчмарк Брент се отправя към седмо поредно седмично понижение за последните осем седмици. В петък сортът продължи да губи стойност, изтривайки 30 цента от цената си до 46.32 долара за барел, след като в четвъртък беше регистриран спад от 54 цента.

"Натискът на цените продължава заради излишъка в производството в САЩ и на това от ОПЕК", коментира Майкъл Поулсен от "Глобал Риск Мениджмънт" (Global Risk Management). Според него също нарастват страховете от забавяне на растежа в Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес