Петролни гиганти с интерес за дълбоки сондажи в нашето Черно море

"Ексън", "Шел", OMV, "Тотал", Репсол" и "Мелроуз" готвят оферти за проучване за газ

Петролни гиганти с интерес за дълбоки сондажи в нашето Черно море

Световни нефтогазови компании като американската "ЕксънМобил", австрийската ОМV, холандската "Шел", френската "Тотал", испанската "Репсол" и британската "Мелроуз" имат интерес да сондират в дълбоките води на Черно море в площта "Хан Аспарух", която е разположена върху 15 хил.п кв. км в близост до румънски териториални води. Това съобщи в неделя пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Гигантите в търсенето и добива на нефт и газ са закупили документация за участие в конкурса, обявен от българското правителство, и сега се очаква дали ще подадат оферти за участие в търга за избор на титуляр на разрешителното за търсене и проучване за нефт и газ.

 

Интересът на "ЕксънМобил" и OMV със сигурност е породен от откритите в близост до блок "Хан Аспарух" в румънски води залежи на природен газ, заради които дори Букурещ предяви претенции към България за тази територия и заплаши, че ще съди София в Хага за тези терени. Според геолози, откритото в румънския шелф на Черно море находище, чиито запаси се оценяват между 42 и 84 млрд. куб м газ, продължава в български води и затова тези две компании ще направят всичко възможно, за да вземат терена.

 

"Мелроуз" пък вече добива природен газ във водите на Черно море край Каварна и интересът ѝ също е обясним.

 

"На 17 юни е крайният срок за подаване на оферти. В рамките на 1 месец, предполагам, че ние ще успеем да оценим проектните предложения, и в средата на лятото трябва да имаме избрана компания, която да проучи възможностите, съответно да сключим договор с нея и тя

да започне сеизмика, геоложки проучвания, анализи на данните", обясни Добрев. По думите му може да се очаква първия сондаж догодина, но дали това ще е така ще зависи от работната програма на избраната компания.

 

Сондажната програма трябва да бъде одобрена от Министерството на околната среда и водите, а според нови поправки в Закона за опазване на околната среда, компанията, която ще търси суровини, вече ще трябва да прави и оценка за въздействие върху околната среда на своето инвестиционно намерение.

 

"Добив можем да имаме едва след 2-3 години, а пък перспективите са много добри. Ние работим много активно в тази посока", обясни енергийният министър и отново изрази надеждите си в дълбоката част на българското Черноморие да се открият солидни залежи. При средногодишно потребление на природен газ от под 3 млрд. куб. м страната ни ще е обезпечена със собствени ресурси за дълго време, смята той.

 

Делян Добрев коментира още, че поправката в забрана за използване на технологията хидрофракинг, приета от временната парламентарна комисия, не се отваря вратичка за извършването на проучвания по спорната технология.

 

Напротив тя, по думите му, отваря новите възможности за проучвания за газ по Черноморието ни по конвенционални метод.

 

"Забраната за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг остава, направената промяна беше само в посока да не се възпрепятстват сондажите по конвенционалния метод", поясни енергийният министър.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес