Петролни компании преговарят с иракската опозиция за изваждане на Ирак от квотите на ОПЕК

Със съдействието на Държавния департамент на САЩ британски и американски петролни компании водят преговори с иракската опозиция, която смята след идването си на власт да им предостави особени права, рязко да увеличи производството на петрол и да изведе страната от квотната система на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК), предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на агенция Киодо.

Киодо пък цитира източници от финансовите среди в Лондон. Според тях още на 5 април в Лондон по време на преговори между представители на Държавния департамент на САЩ и на иракската опозиция е решено по принцип след края на войната Ирак да излезе от квотната система на ОПЕК.

През последните 5 години Ирак произвеждаше средно по 2,5 млн. барела петрол дневно. С помощта на крупни западни корпорации опозицията иска да увеличи производството до 5-6 млн. барела дневно. Квотата на Ирак в ОПЕК преди налагането на санкции от ООН на страната бе 3,5 млн. барела дневно.

Ако новите власти в Багдад се откажат от участие в квотната система на петролния картел, това може да разруши цялата система на контрол над цените на петрола, която ОПЕК се опитва да поддържа.

Няма да стане ясно какво е цялостното въздействие на войната в Ирак върху американската икономика, докато конфликтът не приключи, заяви вчера председателят на Управлението за федерален резерв на САЩ Алън Грийнспън, цитиран от Ройтерс. Все пак, американският централен банкер допълни, че икономиката на САЩ е склонна повече към растеж, отколкото към стагнация.

Грийнспън заяви, че скорошното поскъпване на акциите и понижаването на цените на петрола е било свързано с премахването на т. н. "рискова премия" на финансовите пазари, до която доведе несигурността преди началото на войната. Според него има малка опасност САЩ да навлязат в дефлационна спирала по подобие на Япония. Той обаче добави, че банката има готовност да се справи с подобна опасност, ако възникне такава.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?