Петролните пазари се успокоиха след победата на Чавес във Венецуела

Уго Чавес, президентът на Венецуела, която е петият по големина износител на петрол в света, спечели общонародния референдум за неговото управление.

Резултатите от преброяването на 94% от бюлетините сочат, че 58 на сто от гласувалите са подкрепили оставането му, докато 42 процента са гласували против, предаде Си Ен Ен.

Лидерите на опозицията отхвърлиха резултатите, определяйки ги като "гигантска измама". Те твърдят, че са спечелили референдума с 59% от гласовете.

Чавес заяви, че резултатът е победа за конституционността, и призова венецуелците да го приемат. Той поздрави ликуващите си привърженици и им пя от балкона си.

Референдумът бе свикан по инициатива на противниците на Чавес, които го обвиняват в диктаторски похвати и лошо управление на икономиката.

Цените на петрола поевтиняха

Чавес се постара да успокои световните петролни пазари, като заяви, че неговото правителство ще гарантира стабилност на доставките.

Несигурността около референдума допринесе за рекордно повишаване на цените на петрола.

Световните петролни пазари се успокоиха и цените тръгнаха надолу след новината за изхода от допитването.

Стойността на американския лек нефт за септември падна до 46.33 долара за барел в понеделник в 10 ч. по Гринуич, като преди това беше достигнала 46.91 долара. Лондонският Брент се понижи до 43.35 долара за барел.

Чавес обеща социални придобивки за бедните

След обявяването на първоначалните резултати от референдума опозицията във Венецуела обяви, че ще събере доказателства за фалшификацията на вота.

Кореспондентът на Си Ен Ен предава, че много от привържениците на опозицията са плакали при новината за победата на левия популист Чавес и че не е изключено да се проведат улични протести.

Заключението на международните наблюдатели, сред които е и бившият американски президент Джими Картър, може да бъде от ключово значение за възстановяване на стабилността. "Страстите са толкова поляризирани, че решение в чиято и да е полза може да предизвика безпокойство", коментира пред Ройтерс анализаторът Ян Ден от Кредит Суис Фърст Бостън.

Бившият офицер от армията Уго Чавес бе избран за президент с решаващата подкрепа на бедното население, но голяма част от средната и висшата класа го определя като безочлив тиранин.

Противниците му го обвиняват, че води страната към комунизъм и че потъпква демократичните институции.

Повече от година Венецуела бе заляна от протести срещу Чавес и опонентите му успяха да съберат достатъчно подписи, за да предизвикат нови избори през юни.

За целта обаче трябваше 3.76 милиона венецуелци да гласуват за отстраняването му - толкова хора го подкрепиха при преизбирането му за втори шестгодишен мандат през 2000 г.

Чавес използва последното повишение на цените на петрола, за да предложи нов пакет от социални услуги за мнозинството от бедни хора във Венецуела.

Споделяне

Още от Свят