Петролните цени нагоре-надолу след сделката за рекорден спад на добива

Канада обмисля как да помогне за стабилизирането на пазара

Петролните цени нагоре-надолу след сделката за рекорден спад на добива

Производителките на петрол от ОПЕК и партньорите ѝ се разбраха окончателно за рекордно сваляне на производството на нефт с около 10 процента в неделната нощ, но въпреки това цените на суровината вървят нагоре-надолу в търговията при отварянето на борсите и последващите сделки. Сред първоначален ръст стойността на сорта Брент дърпа отново назад,

Предпазливи остават прогнозите за отражението върху ударения световен пазар от предишната ценова война и спадналото търсене на горива заради потърпевшия транспорт и производства от разпространението на коронавируса. Анализатори смятат, че по-скоро ефектът ще е временен. Очаква се обаче Канада също да предприеме мерки в опит за стабилизиране на търговията.

Сделката вече бе обявена в петък, но оставаше спорът за индивидуалните квоти. Мексико не бе съгласна да свали своя добив с 400 хил. барела дневно. След като САЩ поеха за своя сметка 300 хил. барела от това количество, Мексико се върна към сделката с квота за орязване от 100 хил. барела.

Така общото съкращение на страните от петролния картел ще е 9.7 млн. барела, е финалното споразумение.

В ранната азиатска търговия сортът Брент поскъпна с 3.9 на сто до цена от 32.71 долара за барел, а американският лек петрол повиши стойността си с 6.1 процента до 24.15 долара за барел. Часове по-късно в лондонската  търговия обаче петролът отново започна да губи от стойността си и Брент падна до 31.03 долара за барел, а американският лек петрол стигна нива от 22.80 долара. Следобед те отново излязоха на плюс и отчетоха цени съответно от 31.62 долара и 22.98 долара.

Сделката предвижда до края на юни намалението да е 9.7 млн. барела дневно, след това до края на 2020 г. да стане 7.7 млн. барела, а за следващия 16-месечен период – от 1 януари 2021 до април 2022 г. да стигне 5.8 млн. барела дневно.

Историческа и отлична сделка

Споразумението между Организацията на държавите износителки на петрол, водени от Саудитска Арабия, и нейните партньори с Русия начело, бе определено от секретаря на ОПЕК Мохамед Баркиндо като "историческо".

"Това е най-голямото и най-продължително намалението ,кожето планираме за следващите две години", каза той.

До сделката се стигна след компромис от страна на Москва и Рияд, които приеха да намалят дневния си добив до 8.5 млн. барела дневно.

Американският президент Доналд Тръмп приветства сделката като отлична за всички и отбеляза в Туитър, че тя ще позволи запазването на стотици хиляди работни места в енергетиката на Съединените щати. Той допълни, че благодари и поздравява руския президент Владимир Путин и саудитския принц и лидер Мохамед бин Салман, с кието е разговарял.

От Кремъл потвърдиха телефонния разговор, добавяйки, че Путин и Тръмп са се съгласили, че сделката е от огромна важност.

Възможен е спад до 20 млн. барела дневно

"След като участвах в преговорите, меко казано, представителите на ОПЕК + искат да намалят производството си с 20 млн. барела на ден, а не с 10 млн. барела, както официално се отчита", написа часове по-късно Тръмп в Туитър.

"Ако се случи нещо близко до това, и светът се завърне към бизнеса след бедствието Covid 19, енергийната индустрия отново ще бъде силна далеч по-бързо, отколкото се очакваше досега", допълни той.

Мнението му бе потвърдено от думите на министъръ на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман, че Рияд е подготвен за повече намаления на производството на петрол през юни, ако е необходимо това и ако другите производители декларират подобни мерки.

Той разкри също така , че група на най-развитите държави в света Г-20 се е съгласила да намали доставките с общо 3.7 млн. барела на ден. Така общите съкращения през следващите няколко месеца ще възлязат на 19,5 млн. барела дневно, изчисли бин Салман.

По думите му обаче след изтичането на сделката в рамките на ОПЕК + кралството няма да отлага плановете да увеличи капацитета си за добив на петрол до 13 млн. барела на ден.

Анализаторите са скептични

Според анализатора на Rystad Energy Пер Мангус Нисвеен сделката ще има временен ефект върху пазара, тъй като потреблението на горива се очаква да падне в глобален мащаб с 27 млн. барела на дне през април и с 20 млн. барела дневно  през май, предаде "Москоу таймс".

Колегата му Бьорнар Тонхауген смята, че макар сделката да е постигнала "най-големия спад в производството в историята, че очакванията все така са цените да са подложени на натиск надолу.

Други анализатори също са загрижени, че съкращенията не са достигнали достатъчно далеч, докато резервоарите за съхранение бързо се пълнят.

"Предстои сериозна работа, тъй като пазарът е много скептичен, че OПЕК+ всъщност ще изплува със своите близо 10 млн. барела на ден на свиване на добива", коментира Анди Липоу от "Липоу Ойл Асосиейшън ЛЛС", пред Блумбърг.

Стивън Инес от "АксиКорпс" добавя, че остават опасенията, че споразумението може да е закъсняло, тъй като до седмици складовете за съхранение на петрол ще са пълни.

Руската агенция ТАСС цитира енергийния министър на страната Александър Новак, според когото в най-добрият случай петролните пазари ще се възстановят в края на годината.

Канада работи по въпроса

Канада  не пое ангажимент за свиване на своя добив в рамките на видеосрещата с ОПЕК+, смята да се включи, тъй като този въпрос е от юрисдикцията на канадските региони, съобщи телевизия СВС.

Става въпрос за четирите провинции, където се добива нефт, които вече са намалили своето производство, твърди източник на телевизията, но не дава подробности за количествата.

В неделя министърът на природните ресурси на Канада Симус О'Риган, представляващ страната в приключилите преговори, каза, че Отава приветства мерки, внасящи стабилност на световните петролни пазари. Той обаче не каза директно, че Канада е готова да намали своя добив, но отбеляза, че правителството продължава да работи с провинциите по тези въпроси.

По думите на Новак се очаква държави, които досега не са участвали в споразумението ОПЕК+ като САЩ, Норвегия, Аржентина, Канада и други да намалят своя добив с общо 5 млн. барела дневно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?