Петролните цени с едногодишен връх преди срещата на ОПЕК+

Петролните цени с едногодишен връх преди срещата на ОПЕК+

Петролните фючърси достигнаха едногодишен връх дни преди срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори във формата ОПЕК +, на която трябва да се реши дали да се продължи с досегашната политика за ограничаване на добива в подкрепа на цените. Инвеститорите не очакват промяна, а междувременно стойността на черното злато продължава да се покачва..

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март нараснаха с 2,7%, тествайки ниво от 58 долара за барел а пръв път от февруари 2020 г.

Фючърсите на американския лек суров петрол също се повишиха с 3%, надхвърляйки 55 долара за барел за пръв път от януари 2020 г.

Във вторник се провежда срещата на Съвместната техническа комисия на ОПЕК+, на която ще се обсъдят перспективите за потреблението на петрол и спазването договорените съкращения на добива.

В сряда ще заседава комисията на ниво енергийни министри, която трябва да вземе решение за изпълнението на настоящото споразумение на ОПЕК+, действащо до края на март..

Агенция Ройтерс цитира документ на ОПЕК, изготвен за днешната среща на техническо ниво, в който е намалена прогнозата за очакваното увеличаване на търсенето на петрол през тази година до 5.6 млн. барела. Това е с 300 хил. барела по-малко, отколкото последната прогноза на ОПЕК.

Петролният картел многократно намали прогнозите си за поведението на петролните пазари от юли миналата година насам с оглед на негативно въздействие на продължаващата коронавирусна пандемия.

Два източника на Ройтерс посочиха, че тазседмичната среща на ОПЕК+ не се очаква да направи препоръки за каквито и да било корекции в политиката за петролното производството на картела.

Междувременно швейцарската банка UBS прогнозира, че петролът Брент ще поскъпне до 63 долара за барел през втората половина на годината и до 65 долара през първото тримесечие на 2022 г.

Споделяне

Още от Бизнес