Петролният бизнес обяви готовност да свие издръжката си

Поиска всички в бранша да публикуват себестойността на горивата си

Петролният бизнес обяви готовност да свие издръжката си

Членовете на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) ще търсят начин да дадат своя принос на нормализиране на пазара и да обсъдят как са намалят цените си като свият разходите си за издръжка. Това стана ясно след среща на представители на големите вериги бензиностанции с вицепремиера Томислав Дончев в четвъртък, на която е говорено и за законодателни промени, които да имат положителен ефект върху пазара.

Срещата бе затворена за журналисти, а след нея изпълнителният директор на организацията Андрей Делчев посочи пред медиите, че и в момента горивата поевтиняват, но това се случва не заради масовите протести в страната (които в последните дни се засилват), а заради по-ниските цени на петрола на международните пазари.

"Ако следите цената на суровия петрол, ще отбележите, че тя падна сериозно, падна до едни нива, които са много под онези 80 и няколко долара за барел, които бяха преди един месец и оттам респективно и цените на крайния продукт, на горивата“, каза Делчев, цитиран от БНР.

"И ние сме българи и при нас работят българи… Идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, не е вярна. Обратно – отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара“, посочи той.

По-късно от БПГА декларираха съпричастност към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти и обявиха, че напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната.

"Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба", посочиха от бизнес асоциацията. Нейните членове също така са обявили пред вицепремиера готовност да обсъдят промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

Едрият петролен бизнес е предложил и редица законодатели промени, които да повлияят пазара в по-дългосрочна перспектива.

За по-голяма прозрачност на бранша БПГА е поискала съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции, смятат в асоциацията.

Тя предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Организацията настоява като противодействие на все още съществуващите в сектора сива икономика и контрабанда да влезе в сила навреме Законът за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Въпреки недоволството на дребния бизнес в отрасъла, депутатите приеха влизащите в села от края на януари 2019 г. регистрационен режим на всички субекти, работещи с горива, и внасяне на банкови гаранции за извършване на дейност като търговия на едро и дребни с горива, пълнене на газови бутилка, транспорт и съхранение на горива. Както Mediapool писа, основен автор на наредбата за регистрацията на тези фирми се оказа именно БПГА

Друга мярка, която според БПГА ще има положителен ефект върху цените на пазара, е през зимата да се спира влагането на биодобавка в горивата, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство, смятат в организацията, председателствана от шефа на "Лукойл България" Валентин Златев..

Петролните компании изразяват също така "категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика".

След срещата с Томислав Дончев, Делчев се спря и на обявените от финансовия министър Владислав Горанов намерения върху касовите бележки за продажбата на горива да се отбелязва размера на акциза и на ДДС. Според него "има аргументи и в едната, и в другата посока". Петролната асоциация също е дала своите предложения, но трябва да консолидира мненията вътре в себе си и "тогава да коментираме конкретните мерки".

Повече от седмица продължават протестите в страната от високите цени на бензина и дизела, срещу повишаването на данъците за автомобилите заради въвеждането на екологична компонента в тях и поскъпването на гражданската отговорност. Напрежението ескалира в искания за оставка на правителството, но по-рано през деня премиерът Бойко Борисов заяви пред бТВ, че се надява евентуално намаляване на цените на горивата да спре масовите протести в страната.

Темата с протестите коментира и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, според когото има организационен център зад тях.

"Да, има хора, които не са доволни, това е нормално, но очевидно има организация, има организационен център, ядро и то си личи", каза Биков на журналистически въпрос дали има платени протестиращи. Виждат се и хората, които са в този център - част от тях са криминално проявени, посочи той.

Има заинтересовани хора, които целят дестабилизация на държавата. Някои от тях са снимани, хора с прякори, част от тях с криминално минало, не мисля, че това са хората, които ще решат проблема на България, каза още Биков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес