Петролният бизнес предвижда криза заради касовите апарати

Петролният бизнес предвижда криза заради касовите апарати

Българската петролна и газова асоциация предвижда нова криза на пазара с горива, ако от 1 април трябва да се въведат новите касови бележки по бензиностациите. Това каза експертът от асоциацията Светослав Бенчев в сряда пред бТВ. Според асоциацията има опасност много обекти да затворят.

“Голяма част от бензиностанциите ни ще затворят, защото няма да имаме възможност да изпълним изискванията. Налагат се промени в софтуера. По-малките обекти пък трябва да си купят изцяло ново фискално устройство”, каза Бенчев.

Той поиска среща с премиера Бойко Борисов, на която да бъдат чути аргументите им, за да може срокът да се удължен с 2-3 месеца. Експертът показа няколко писма, които са изпратени до финансовия министър и до премиера, но без да са получили отговор.

В отговор на въпрос за повишаването на цените на горивата Бенчев коментира, че това е нормално, след като има повишаване на тази на суровия петрол. За последния месец увеличението на цените е с между 6 и 10 стотинки на литър.

Светослав Бенчев каза, че от няколко дни се наблюдава понижаване на цената на суровия петрол, но това трябва да се превърне в постоянен тренд от около 10-14 дни, за да може да се отрази върху цените.

Той допълни, че новото поколение биодизел е двойно по-скъп от конвенционалния. Става въпрос за европейски изисквания за намаляване на емисиите въглероден двуокис и България трябва да изпълни задълженията си.

“Това ще помогне глобално срещу промените в климата, но няма да помогне за намаляването на фините прахови частици и проблемите с въздуха в големите градове. Ще повиши обаче разходите ни”, каза експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес