Петролният бизнес сезира ЕК заради разбивката в касовия бон

Нарушавали се конкуренцията и търговската тайна при обявяване на покупната стойност на горивата

Петролният бизнес сезира ЕК заради разбивката в касовия бон

Изискването на финансовото министерство от 1 октомври 2019 г. върху касовите бележки, издавани от бензиностанциите, да се изписва "покупната стойност" на горивото, нарушава конкуренцията и противоречи на защитата на търговската тайна. Това е сезирала Българската петролна и газова асоциация (БПГА) европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер, съобщиха от организацията в сряда.

БПГА и изпратила съшия ден писмо до Вестагер за притесненията си относно текстове от наредба Н-18 на министъра на финансите, въвеждаща новия реквизит на касовия бон. Според асоциацията информацията за покупната стойност е търговска тайна, която е защитена от европейското законодателство, а също така нарушава член 101 от Договора за функциониране на Европейския съюз (ДФЕС).

Организацията също така смята, че новото изискване създава условия за нарушаване на конкуренцията и са заплаха за европейския общностен пазар.

"От друга страна, неспазването на изискванията, предвидени в наредбата, ще предизвика налагането на санкции – запечатване на бензиностанции за срок от 30 дни и налагане на имуществени санкции. В този смисъл пред икономическите оператори стои невъзможният избор да нарушат разпоредбите или на националното, или на европейското законодателство" посочват от БПГА и очакват от еврокомисаря Вестагер да вземе всички предвидени в правомощията ѝ мерки по казуса.

Петролният бизнес припомня, че е сезирал многократно Европейската комисия за проблемите на пазара на горива в България. Една от темите, с които асоциацията детайлно запозна Комисията, е големият размер на сивия сектор в бранша и избягването на данъчно облагане. Това е и една от причините в ежегодните препоръки за подобряване на икономическото управление на страните членки, ЕК да отбележи като проблемна събираемостта на данъци в сектора на търговията с горива и да акцентира върху предприемането на целенасочени мерки в тази посока, допълва се в съобщението на БПГА.

Новите касови бележки на бензиностанциите с разбивка на цената на горивата и компонентите, от които тя е формирана, трябваше да са факт от 1 април 2019 г., но бяха отложени за 1 октомври. Причината бе недоволството на петролния бранш, който заплаши, че половината бензиностанции могат да затворят на 1 април, тъй като няма как до края на март да са готови с изпълнението на новото изискване. То бе идея на финансовия министър Владислав Горанов, която изникна заради обществено недоволство от цените на горивата в края на 2018 г.

Според представители на веригите бензиностанции обаче разбивката на цената няма да дава реална представа за истинската търговска надценка, защото изписването на покупната и продажната цена на горивото в бележката не е достатъчно, за да се направи извод за печалбата на търговеца.

Споделяне

Още от Бизнес