Петролният гигант BP може да продаде дела си в TNK-ВР в Русия

Британският петролен гигант BP разглежда възможността за продажба на своя дял в съвместната компания ТNK-ВР в Русия, получавайки заявка от потенциален купувач, чието име не се назовава.

BP съобщи в петък, че е бил проявен нежелан интерес към потенциално придобиване на дела му в TNK-BP, но предупреди, че "няма гаранции, че сделката ще бъде осъществена", предаде Ройтерс.

BP е собственик на половината от третата по големина петролна компания в Русия, другата половина принадлежи на консорциума от руски милиардери Alfa-Access-Renova (AAR).

Акционерите отдавна са в спорове и водят безкрайни съдебни дела. Наскоро Михаил Фридман, най-големият от руските собственици, заяви в интервю, че "разводът" е неминуем, и намекна, че в резултат на това делът на BP може да се окаже у AAR.

В началото на тази седмица Фридман неочаквано напусна ръководния пост на компанията, което, според вътрешни източници, се обяснява със задълбочаването на разкола между съдружниците.

В съобщението на BP няма информация за потенциалния купувач, нито за възможната сума на сделката.

Като се позовава на свои източници, "Файненшъл таймс" съобщава, че "една от руските държавни компании" ще изкупи дела на BP в TNK-ВР, но източникът не уточнява дали става дума за "Газпром" или "Роснефт".

AAR и TNK-BP не коментират информацията, а представител на най-голямата руската петролна компания "Роснефт" заяви в петък, че не разполага с информация фирмата му да е подала заявка за покупка на дела BP.

Миналата година, в разгара на конфликта между акционерите, "Роснефт" и BP са били готови, според информирани източници, да изкупят 50-процентния дял на AAR в TNK-BP за 32 милиарда долара, но ААR отклонил това предложение.

"За TNK-ВР може да се кажат две неща. Първо, няма съмнение, че BP е получила от съвместния проект милиарди долари дивидент. Второ, това предприятие е истински мениджърски кошмар, основно заради създадените през годините лоши отношения с руските партньори -олигарси", коментира тази седмица авторитетният бизнес наблюдател на ББС Робърт Пестън.

BP е спечелила 19 милиарда долара дивиденти от TNK-BP в периода на алианса с AAR.

Съвместната компания бе създадена през 2003 година. Най-големият конфликт между акционерите бе миналата година, когато групата руски милиардери AAR успя да отмени стратегическия алианс между BP и "Роснефт", който предполагаше размяна на акции.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?