Петролният износ на САЩ за пръв път от 75 години надвиши вноса

Петролният износ на САЩ за пръв път от 75 години надвиши вноса

Съединените щати за пръв път от 75 години са изнесли миналата седмица повече петрол и петролни продукти, отколкото са внесли, сочат данни на Американската агенция за енергийна информация, цитирани от "Блумбърг" и "Франс прес", предаде БТА.

Миналата седмица САЩ са продавали с 211 хил. барела петрол и петролни продукти повече на ден, отколкото са внасяли. Отчитайки продължаващата силна нестабилност на петролните пазари, агенцията прогнозира, че в бъдеще САЩ ще купуват повече черно злато, отколкото ще продават.

През 2018 г. вносът е надхвърлил износа средно с 3 млн. барела на ден, а през 2005 година показателят е достигнал пик от над 12 млн. барела на ден.

След петролния шок от 1973 година САЩ се опитват да намалят зависимостта си от вноса на петрол, като например през 1975 година е въведена забрана за износ на американски петрол. Бумът на шистовия петрол обаче преобърна нещата, отбелязва АФП.

От 2000 г. насам страната се възползва от нови техники на хидравлично разбиване и хоризонтално сондиране, за да разработва нови находища. Кладенците станаха все по-многобройни в Тексас, Ню Мексико, Северна Дакота и Пенсилвания.

Сега САЩ добиват средно 11.7 млн. барела на ден. Така Съединените щати могат лесно да съперничат на Русия, която според Международната агенция за енергия (МАЕ) през октомври е добивала по 11.4 млн. барела на ден, а Саудитска Арабия - по 10.75 млн. барела на ден.

По данни на американската енергийна агенция износът на суров петрол се е увеличил през седмицата, приключила на 30 ноември, до 3.2 млн. барела на ден, а на рафинирани продукти - до 5.85 млн. барела на ден. В същото време вносът на петрол е намалял до 7.22 млн. барела на ден, а на рафинирани продукти - до 1.62 млн. барела на ден.

Рафинериите в САЩ имат по-ниски оперативни разходи от други рафинерии по света поради ниските цени на тока и природния газ, отбелязва АФП.

А благодарение на масовия добив на шистов газ САЩ отново станаха през 2017 г. нетен износител на природен газ за пръв път от 60 години. Големият приток на американски петрол на световния пазар усложнява положението за другите петролни гиганти, които се опитват да задържат предлагането, за да спрат спада на цените.

Във Виена в петък ще е  заключителният ден от срещата на ОПЕК с другите страни - производителки на петрол, сред които Русия, на която се очаква да бъде взето решение за намаляване на добива на петрол. Вчера членовете на картела не успяха да постигнат компромис по условията за такова понижение на производството.

Споделяне

Още от Бизнес