Петролният кладенец в Мексиканския залив засега е плътно запушен

Петролната компания Би Пи съобщи, че петролният кладенец, от който избликваше петрол в Мексиканския залив, остава плътно запушен и налягането на петрола бавно се покачва, което е много добър знак, предадоха в неделя информационните агенции, цитирани от БНР.

"Кладенецът е плътно запушен, налягането бавно се покачва. Резултатите от последните два дни и половина са насърчаващи", каза директорът по експлоатацията в Би Пи Дъг Сътълс на пресконференция, предавана по видео връзка.

В четвъртък започнаха тестове на фунията, с която бе запушен повреденият от експлозия кладенец, предизвикал тежка екологична катастрофа в Мексиканския залив. За първи път от 20 април, когато при експлозията на платформата на БП загинаха 11 работници и избликна петрол в морето, кладенецът е запушен и от него не изтича петрол.

Ако тестовете се окажат успешни, петролът ще бъде изпомпван и отвеждан с тръби, дълги около 1.6 км в танкери. Фунията ще остане върху него, докато кладенецът бъде окончателно запълнен с цимент и кал.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят