Петролният пазар е много несигурен

Състоянието на петролния пазар е много несигурно, а цените и търговските запаси предполагат недостиг. В същото време ОПЕК твърди, че пазарът е добре снабден, се подчертава в месечния доклад, публикуван вчера, на авторитетния лондонски институт, предаде АФП.

Повечето прогнози за предлагането и търсенето отбелязват, че световните запаси са се увеличили значително през 2003 г., оценявайки пазара като добре снабден, подчертава ЦГЕИ.

Според ОПЕК, отбелязват експертите на лондонския изследователски център, запасите са се увеличили с 800 000 барела през 2003 г., докато Международната агенция за енергия (МАЕ) посочва в доклада си за януари, че те са нараснали с 900 000 барела.

Ако това се потвърди, ОПЕК ще трябва да намали производството си с 2 милиона барела дневно през второто тримесечие, за да задържи цената на петрола около 25 долара за барел, отбелязва ЦГЕИ. А не трябва ли да обърнем по-голямо внимание на това, което самият петролен пазар ни казва, се питат експертите на центъра, припомняйки, че запасите на петрол са на най-ниското си равнище от 28 години в САЩ, а цените на суровината са прекалено високи.

Цените на петрола са на равнищата, които бяха регистрирани по време на стачката във Венецуела през миналата зима, но въпреки това няма смущения в предлагането и заплаха от война, които да лишат пазара от 2 милиона барела дневно, отбелязва лондонският център.

Според неговите експерти възможно е нарасналото търсене през 2003 г. да е било подценено и, ако то продължава да превишава очакванията, има вероятност да отпадне необходимостта от намаляване на производството на петрол през 2004 година.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес