Петролният пазар не реагира на удълженото от ОПЕК ограничение на добива

Петролният пазар не реагира на удълженото от ОПЕК ограничение на добива

Котировките на петрола не реагираха на решението на ОПЕК и десет партньора на картела, сред които и Русия, да удължат споразумението за намаляване на производството си до края на 2018 г.

В четвъртък вечерта по заседание на страните, участващи в споразумението за намаляване на добива на петрол (ОПЕК+), решиха да продължат договорката си с девет месеца до края на 2018 година, съобщи пред журналисти иракският министър на петрола Джабар ал Лаиби, цитиран от ТАСС.

Либия и Нигерия, които преди бяха освободени от задължението за намаляване на производството, също ще участват в споразумението. Причината да бъдат изключени от споразумението бяха размириците в двете страни и свитото под нормалните си равнища производство. Сега те трябва да свият добива си до равнище от 2017 година.

ОПЕК не запази специалните условия за Иран в споразумението за съкращаване на добива на петрол.

Като резултат в петъчната търговия американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпна само с 9 цента до 57.49 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, съобщи Франс прес.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято стойност е референтна за европейските пазари, също с доставка през януари, остана без промяна на равнище 63.57 долара за барел.

Участниците в споразумението ОПЕК+ се разбраха за нова оценка на договорката през юни, ако котировките тръгнат прекалено рязко нагоре. Този компромис отразява позицията на Русия, според анализаторите.

Евентуално силно повишение на котировките на черното злато може да насърчи американските производители да увеличат добива си и така да се обезсмислят усилията на ОПЕК и на Русия, смятат експертите.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?