Кои са според "Файненшъл таймс"

Петте големи събития, които придадоха облик на отиващата си година

Марио Драги

Действията на управителя на Европейската централна банка Марио Драги за спасяване на единната европейска валута са най-важното от петте събития, определили облика на отиващата си 2012 г., според рейтинга на вестник "Файненшъл таймс".

"Ако еврозоната отново навлезе в спиралата на кризата, тогава обещанията на Марио Драги "да направи всичко необходимо", за да спаси еврото, както и неговото обещание за потенциално неограничено изкупуване на облигации, могат да се превърнат просто в бележка под линия в аналите на историята. Но за момента намесата на Драги несъмнено е едно от петте най-важни събития на годината", посочва вестникът, цитиран от БТА във вторник.

На второ и трето място са класирани войната в Сирия и идването на "Мюсюлманските братя" на власт в Египет, което показва, че Близкият изток продължава да изсмуква времето, енергията и нервите на световните лидери, посочва вестникът. "Какво ще дойде след режима на Асад е пълна мистерия. Но изборът на Мохамед Морси за президент в Египет е най-важният индикатор накъде е тръгнал този район. Победата на Морси на изборите и присъствието на ултраконсервативните салафити в египетския парламент са доказателство за засилващото се могъщество на политизирания ислям.

Фактът, че Морси успя да докара оспорваната конституция до референдум подсказва, че арабският либерализъм ще продължи да отстъпва и догодина", посочва "Файненшъл таймс".

През отиващата си година бяха избрани лидерите на четири от петте най-големи икономики в света. В САЩ и Франция имаше президентски избори, в Япония либералдемократите се върнаха на власт, а в Китай бе избран нов генерален секретар на комунистическата партия. Ако Си Цзинпин се окаже реформатор, тогава изборът му на върха на властта в Китай несъмнено ще се превърне в едно от най-значимите събития на 2012 г.

Що се отнася до Франсоа Оланд във Франция, то той едва ли е реформатор. А в Япония нито един от лидерите ѝ през последните 20 години не е успял да извади страната от икономическия ступор.

Затова сред петте най-важни единственото събитие, свързано с избори, е преизбирането на Барак Обама, макар че и този избор - от практическа гледна точка - не промени нищо. Но преизбирането на Обама е признак за последователност. "Вярно е, че светът щеше да се чувства по много по-различен начин, ако сега чакахме Мит Ромни да положи клетва", посочва вестникът.

На пето място в класацията на важните политически събития на "Файненшъл таймс" е спорът между Пекин и Токио за суверенитета върху няколко необитаеми острова в Източнокитайско море. Това е стряскащ признак за бъдещето - не на последно място заради факта, че Вашингтон даде да се разбере, че оспорваните острови попадат в обхвата на договора за сигурност между Япония и САЩ.

Има и други събития, които също можеха да попаднат в "топ пет", посочва вестникът. Ураганът Санди удари Ню Йорк и не е изключено това да е повлияло на резултата от президентските избори. При това природата удари в момент, когато американските политици на практика се бяха отказали да говорят за климатични промени - сега този проблем бе върнат в дневния ред.

По същия начин масовото убийство на деца в Кънектикът може да се отрази върху контрола над огнестрелните оръжия в САЩ.

Споделяне

Още от Свят