Петте пръста на "лявата ръка" на Мадуро, с която той ще пренапише Конституцията

Никола Мадуро, сн: ЕПА/БГНЕС

Петима мъже и жени от близкото обкръжение на венецуелския президент Никола Мадуро ще направляват процеса на изготвяне на нова венецуелска конституция, сред 545-те членове на Учредителното събрание, избрани в неделя.

Мадуро уверява, че Учредителното събрание ще донесе политическа и икономическа стабилност на страната, разтърсена от антиправителствени протести, в които загинаха над 120 души за 4 месеца. Но опозицията, която бойкотира вота, отказва да признае легитимността на Учредителното събрание и заклеймява "една измама", която ще наложи "диктатура" в страната.

Диосдадо, "ужасът" за опозицията

Заместник-председателят на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела Диосдадо Кабельо, на 54 години, е бил председател на Националното събрание и депутат в парламента, контролиран от опозицията през. Той се отказа от депутатското си място, за да бъде кандидат за Учредителното събрание.

В седмичната си емисия "Да ударим с тоягата" , в която той се появява с тояга или бейзболна бухалка в ръка, Кабельо третира със сарказъм опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство", наричайки я "блато".

По време на политическо заседание, бившият вицепрезидент на Венецуела Аристобуло Истурис го описа като "човек, който всява ужас" сред противниците на правителството.

В качеството си на лейтенант от армията, той участва в опита за преврат през 1992 г. срещу президента Карлос Андрес Перес, ръководен от Уго Чавес.

Той също така бе вицепрезидент на Венецуела и дори президент за няколко часа по време на пуча от април 2002 г. срещу Чавес. В качеството си на директор на Комисията за телекомуникации той закри 32 радиостанции през 2009 г.

Силия, "първата дама боец"

"Първата дама боец", както Мадуро нарича съпругата си Силия Флорес, е адвокатка на 60 години, която се отказа от депутатското си място, за да се кандидатира за член на Учредителното събрание. Тя бе сред защитниците на Чавес, когато той бе в затвора след държавния преврат през 1992 г.

През управлението на Команданте (1999-2013 г.) тя бе председател на парламента и прокурор.

В края на 2015 г. тя бе опетнена от скандала с ареста от американските власти в Хаити на двама нейни племенници. Те бяха обвинени, че са искали да внесат кокаин в САЩ.

Силия се омъжи за Мадуро през 2013 година. Президентът я нарича редовно на публични места "Хубавата Силита".

Делси, "Тигрицата"

48-годишната адвокатка Делси Родригес бе начело на венецуелската дипломация от декември 2014 г. до юни т.г. - период, белязан от силни напрежения със САЩ, с правителствата на Латинска Америка и на Испания и с международните организации, като Организацията на американските държави.

По нейна инициатива Венецуела реши през април да напусне Организацията на американските държави - нещо, което се случва за първи път в тази регионална структура. Преди това Делси Родригес обилно наруга генералния секретар на организацията Луис Алмагро. Тя се противопостави енергично и на президентите на Аржентина Маурисио Макри и на Перу Педро Пабло Кучински.

Заради пламенната ѝ защита на революцията, Мадуро я нарича "Тигрицата". Тя е дъщеря на комунистически ръководител, убит през 1976 г. и сестра на влиятелния бидер Хорхе Родригес, и участваше в правителството на Уго Чавес.

Ирис, "Малката кибритлийка"

Адвокатка, с разчорлена коса и пламенна риторика, заради която бе наречена "Малката кибритлийка" от Мадуро, Ирис Варела, която е на 48 години, бе депутат в продължение на едно десетилетие.

Варела, която заемаше министерки пост до юни, трябваше да отговаря на серия от жалби за смърт на затворници заради недостиг на храна и медикаменти в затворите и заради съпътстваните с насилие затворнически бунтове.

Тя също така накара затворници да участват в протестна демонстрация срещу референдума за отстраняване на Мадуро от президентския пост - инициатива, подета от опозицията в края на миналата година срещу Мадуро, която бе преустановена впоследствие.

При друг ярък епизод, тя удари шамар на журналист по време на телевизионно интервю, наричайки го клеветник.

Аристобуло, "Професорът"

Този 70-годишен преподавател заемаше много постове при управлението на Чавес и Мадуро.

Преминал през партията Демократично действие (социалдемократическа политическа сила), най-могъщата политическа сила в страната до идването на власт на Уго Чавес през 1999 г., Аристобуло Истурис бе вицепрезидент на Мадуро между януари 2016 г. и януари 2017 г.

Този бивш синдикалист, депутат, кмет, щатски губернатор и министър има репутацията на помирител и запази приятелските си връзки с лидерите на Демократично действие.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?