Въпреки скандалите и ”обръщането на внимание”

Петя Крънчева е предала в срок мотивите по само едно дело от 2011 г. насам

Шефът на наказателните съдии в СГС е прочела една присъда за последните шест месеца

Петя Крънчева е предала в срок мотивите по само едно дело от 2011 г. насам

Дясната ръка на Владимира Янева в Софийския градски съд (СГС) и шеф на наказателните му съдии Петя Крънчева е забавила мотивите по почти всичките си присъди от началото на 2011 година досега, показа проверка на Mediapool в електронния регистър на институцията. Действията ѝ не могат да бъдат оправдани с традиционно голямото натоварване на съдиите в СГС, защото магистратът е произнесъл само една присъда по възложените ѝ първоинстанционни дела, откакто бе произведена през март тази година в началник по предложение на Янева, семейна приятелка на вътрешния министър.

Информацията за броя произнесени присъди за последните 6 месеца на 2012 година бе потвърдена от пресцентъра на СГС. През миналата  година Крънчева бе наказана със "обръщане на внимание" от Янева за забавени 26 дела, което бе установено при проверката на съдебния инспекторат. ВСС не обърна внимание на съдийката, въпреки че наказа други нейни четирима колеги за подобни прегрешения.

Предложението за повишаването на Крънчева предизвика брожение в наказателното отделение, но Висшият съдебен съвет остана глух за настроенията сред магистратите. Критиките към Крънчева и "обръщането на внимание" очевидно не са я направили съдия за пример.

Сравнението на казуса "Крънчева" с уволнението на съдия Мирослава Тодорова стана причина за вълната от обвинения към ВСС, че съди магистратите с двоен аршин – премахва неудобните и опъва чадър над своите хора. Председателят на Съюза на съдиите в България бе уволнена от системата заради забавени мотиви по три дела, които бяха изнамерени след цялостна инспекция на магистратската ѝ кариера.

Дисциплиниращ ефект - нула

Смисълът от налагане на дисциплинарни наказания на магистрати е да бъдат накарани започнат да си вършат по-добре работата. По отношение на съдия Петя Крънчева "обръщането на внимание" обаче не е показало особена ефективност. Справката за нейната работа показва, че тя има нерешени 29 първоинстанционни дела от общ характер от 2010 година, през 2011 година получава нови 10 такива или се получава натрупване общо 39 дела. Освен това съдия Крънчева има да решава 6 наказателни дела от частен характер.

През цялата 2011 година тя произнася присъди по 13 дела, а 12 от тях са качени на сайта на съда. През последните шест месеца на 2012 година има произнесена само една присъда, уточниха от пресцентъра на съда. Това означава, че магистратът не е бил подложен и на особено голямо натоварване. За сметка на това е забавила мотивите по 13 от 14-те си приключени дела, качени на сайта на съда.

Последната присъда, която Крънчева произнася, е от 25 юли тази година. С това тя приключва дело, което е поела през 2008 година.

Да се мотивираш за година

В интервю за вестник ”24 часа” в началото на август Петя Крънчева заявява, че работи в свърхнатоварен съд, а решените от нея дела през 2011 година я поставят в топ шест на най-заетите съдии в наказателното отделение. През 2012 година тя очевидно е значително по-малко натоварена и чак тогава започва да пише мотивите си по повечето от тези дела, макар препоръчителният срок по Наказателно-процесуалния кодекс да е най-много месец след произнасянето на присъдата.

Съдебните инспектори би трябвало да са малко по-снизходителни към столичните съдии по отношение на сроковете, защото те работят под много по-голямо напрежение, отколкото колегите си в другите градове. Въпреки това досиетата на всички съдии от София, които са кандидати за членове на новия ВСС се оказаха нашарени със закъснения от по ден-два над този срок.

Съдия Петя Крънчева, която също е на висока позиция в системата, би се провалила напълно по високите стандарти на инспектората. Тя е забавила с 9 месеца мотивите по дело за нападение срещу полицай, което гледа от 2008 година, 11 месеца по делото за убийството на бай Миле (от 2006 г.), година и един месец по дело за митнически престъпления (2008 г.).

Единственото изключение е дело за убийство на пътя, чиито мотиви са предадени само за 17 дни след произнасянето на присъдаа през юли 2011 година. За сметка на това делото се води в съдебна фаза от 2005 година.

Заместник-председателят на СГС бави с година и един месец мотивите си по дело за кражба, влязло в съда през 2007 година, също с толкова мотивите по делото срещу зам.-министъра на транспорта в правителството на ОДС Арик Гарабедян, с половин година друго дело за кражба, 7 месеца – дело за продажба на наркотици.

Рекордът на Петя Крънчева за последните две години са забавените с година и два месеца мотиви по делото срещу зам.-шефа на федерацията по шахмат, което е в съда от 2008 година. С почти 10 месеца са забавени мотивите по присъдата срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев, което приключи през 2011 година след четири години влачене на първа инстанция.

Мотивите по дело за подкуп на полицай са предадени за 3 месеца, а 11 месеца бяха очаквани мотивите по оправдателната присъда срещу бившия земеделски министър Венцислав Върбанов. Това дело скандализира обществото с политическата реч на Петя Крънчева, която тя дръпна в защита на Върбанов.

Мотиви се пишат, когато трябва

В началото на август тази година ВСС образува проверка срещу съдийката за забавените от нея дела през последната година. Магистратът реагира незабавно и написва мотивите по 6 от 14-те публикувани в сайта на СГС присъди. Други четири са написани малко преди да бъде произведена в зам.-шеф на Софийския градски съд.

Крънчева стана интересна за ВСС след публикацията на Mediapool от края на юли тази година, в която бе съобщено, че заради 8-годишното разглеждане на делото "ЦКБ" на първа инстанция, двамата основни подсъдими са се отървали от обвиненията си за измама на Майкъл Чорни. Впоследствие стана ясно и, че Крънчева е подменила реалните дати на издаване на пет свои акта, но това не привлече вниманието на съдебните кадровици. Антидатирайки забавените си решения Крънчева би избегнала неудобната ситуация да обяснява защо толкова нарушава сроковете за произнасяне, а и изобщо да бъде подмината при евентуална проверка от съдебния инспекторат.

Mediapool не успя да се свърже за коментар с Петя Крънчева нито лично по телефона, нито чрез пресцентъра на СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България