Петьо Блъсков ще строи 6-етажна сграда в "Дианабад"

Местните жители организират протест в 18 часа в четвъртък

Петьо Блъсков ще строи 6-етажна сграда в "Дианабад"

Столична община е разрешила на издателя и главен редактор на вестник "Труд" Петьо Блъсков да стори 6-етажна жилищна сграда в "Дианабад". Освен жилища, в нея ще има и офиси, магазин и подземен гараж.

Разрешението е влязло в сила на 24 септември, макар че още през юли теренът се подготвяше за застрояване, съобщи "Капитал" във вторник.

Ден по-рано за това сигнализира фейсбук групата "Зелен Дианабад", която обяви, че готви протест в четвъртък от 18 часа между ул. "Николай Хайтов" и ул. "Св. Пимен Зографски", където ще е строежът.

"След скандална заменка общината дари терена до 49-а ДГ "Радост" на П. Блъсков. Въпреки големия обществен натиск, той вече има разрешение за строеж! Вместо поредния жилищен блок ние искаме повече зеленина, детски и спортни площадки и достатъчно места в детските градини. Нека заедно се преборим със строителната мафия и да осигурим по-добро бъдеще за децата на "Дианабад", пишат организаторите на протеста.

Сделка, подобна на заменка

За сделката се знае от години като жителите на квартала излизаха на протести и водиха дело срещу решението на общината да отстъпи имота, тъй като се намира в близост до 49-а детска градина.

Самата сделка за придобиването му от Блъсков е от 2017 г. и много прилича на заменка, макар че е реализирана с дарения.

През октомври 2017 г. Столичният общински съвет реши да размени общински имот в кв. "Дианабад" за частен парцел в кв. "Изток", притежаван от Петьо Петьов Блъсков – син на главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков. Сделката става под формата на две насрещни дарения, тъй като замяната на общински и държавни имоти е забранена от години след като ЕК заплаши България с наказателна процедура, ако не спре тези разпоредителни процедури.

В резултат на сделката общината получи терен от 993 кв. м в кв. "Изток". Имотът е до Борисовата градина и доскоро е бил собственост на Блъсков-старши, който пък го получил от майка си. В настоящия общ устройствен план имотът е определен за озеленяване. След поредица от съдебни дела обаче се решава, че за него трябва да се направи подробен устройствен план, който да разрешава строителство. През 2014 г. това предизвика недоволството на живеещите в района, които бяха срещу плановете на собственика да направи детска градина и подземен паркинг в имота си.

За да реши казуса, общината е решила да получи като дарение имотът на Блъсков-младши. Според "Дневник" частният терен е оценен на 638 евро на кв. метър или 1.1 млн. лева. Оценката не е част от официалното решение на общинския съвет.

Първоначалната оценка на общинския терен в кв. "Дианабад" е 1.8 млн. лева. Общинският имот обаче е с двойно по-голяма площ от частния - 2049 кв. На извънредното заседание на бюджетната комисия е решено цената на терена да се повиши със 100 евро на квадрат.

Заради разликата в цените на двата терена, Петьо Блъсков-младши трябваше да доплати на общината под формата на дарение 1.137 млн. лева без ДДС. Имотът в "Изток" ще остане за озеленяване, а този в "Дианабад", който в момента е зелена площ, е отреден за жилищно строителство.

Ордени и съпротива

През седмицата, по инициатива на министъра на културата Боил Банов правителството предложи на президента Румен Радев да награди Блъсков с орден "Св. св. Кирил и Методий". Отличието се дава за значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката. Номинацията дойде в момент, в който свободата на словото в България е на 111-о място в света според класацията на "Репортери без граница", а самият Блъсков често е подозиран в зависимости, включително заради редакционната политика на вестника.

Дни по-късно остро реагира на предложението Асоциацията на европейските журналисти в България. Държавата трябва да връчи акт за административно нарушение, а не орден на издателя на в. "Труд" Петьо Блъсков, призова в своя позиция Асоциацията на европейските журналисти – България.

Срамно е трудът на вдъхновяващите учители на обществото да бъде приравнен до този на издател, чийто принос за културата най-малкото заслужава сериозно обсъждане, посочва асоциацията. АЕЖ е на мнение, че подобни награди не би трябвало да се дават в замяна на медиен комфорт.

"В последните години вестник "Труд" на издателя Блъсков се утвърди като медия, даваща трибуна точно за подобни очернящи кампании срещу активисти, борещи се за съдебна реформа, за защита на околната среда или срещу езика на омразата. "Труд" е медия, в която често могат да бъдат прочетени публикации, които могат да се характеризират като част от хибридна дезинформационна война срещу ценностите на Европейския съюз, либералната демокрация и човешките права", се отбелязваше в позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България