Адвокатът на Тенчо Попов:

Петьо Петров може да бъде обвинен само в следващите два месеца

В този срок изтича давността за провокацията към подкуп, извършена от следователя

Адвокат Константин Симеонов. Снимка: БГНЕС

Бившият отпреди ден ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището си "Еврото", може да бъде обвинен в провокация към подкуп само в следващите два месеца, тъй като в този срок изтича давността на престъплението му, установена от три последователни съдебни инстанции.

Затова предупреди Константин Симеонов, адвокат на финансиста Тенчо Попов, който заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров беше подсъдим по окончателно приключилото с оправдателни присъди във вторник корупционно дело.

Както е известно, Върховният касационен съд потвърди изцяло решенията на долните две инстанции, подчертавайки категорично, че единственият, извършил престъпление в този казус е именно Петров, който бе основен свидетел в процеса.

Прокуратурата твърдеше, че Цонев е дал 20 000 евро подкуп на следователя чрез посредничеството на Сантиров и Попов. Съдът обаче прие, че Петров е провокирал двамата сочени за посредници да участват в схемата, без никой от подсъдимите да е инициирал това. След като окончателното решение на ВКС бе обявени преди ден, шефът на столичното следствие бе освободен по негово желание, а главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая.

"Бих се обърнал към прокуратурата да не се занимава да прави някакви гигантски проверки, каквито са започнали в момента, а да повдигне максимално бързо обвинение на Петьо Велков Петров за провокация към подкуп, защото давностният срок за това престъпление изтича на 1 април. Ако му бъде повдигнато обвинение има още 2 години давностен срок, но предполагам, че ще се тупка топката още два месеца и след това ще кажат, че е изтекъл срокът и не може да му се повдигне обвинение", коментира адвокат Симеонов пред ТВ7 в сряда.

Той обърна внимание на частта от решението на ВКС, в която се посочваше, че Петров е излъгал разследващите още в първоначалната си докладна по случая, в която твърди, че Сантиров му е предложил подкуп от името на Цонев, за да саботира следователят разследване за закупуването на армейската комуникационна система "Странджа 2".

"В решението на ВКС се цитира докладната записка на Петров, с която е започнало разследването, от 16 март 2010 г., в която докладна записка според мен той е извършил друго престъпление, а именно набедяване по чл.286, ал. 2", добави Симеонов.

"Ако прокуратурата не се задейства, ние ще сезираме Висшия съдебен съвет (ВСС), че той трябва да бъде отстранен незабавно от магистратурата като цяло, за да може да му бъде търсена отговорност", предупреди защитникът на Тенчо Попов.

Симеонов припомни, че заради проточилото се дело Петър Сантиров вече 5 години е без доходи и ВСС трябва да го възстанови като съдия толкова бързо, колкото го е отстранил. Почти 5 години пък сметките на Тенчо Попов и на съпругата му са блокирани от Комисията за конфискация, добави юристът.

По думите му почти сигурно ще бъде заведено дело срещу държавата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Тенчо Попов и Николай Цонев вече имат заведени вече дела в Съда в Страсбург (ЕСПЧ) заради начина, по който бяха арестувани.

"Кой ще носи отговорност и кой ще плаща сметката затова, че нашето правосъдие си позволява лукса да образува дела срещу невинни хора, които в края на краищата да приключват с фиаско", попита Симеонов.

През септември м.г. стана ясно, че българските власти са признали пред европейските магистрати, че правата на Цонев са били нарушени, след което ЕСПЧ бе предложил сключването на споразумение между Цонев и правителството за обезщетение с размер 15 000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?