Петзвездният хотел на Златев в София отваря през септември

Хотелиерският бранш в столицата отчита над 70% спад на приходите и заетостта

Петзвездният хотел на Златев в София отваря през септември

За септември е планирано отварянето на 5-звездния хотел "Хаят" (Hyatt Regency) в центъра на София, което се забави заради пандемията от коронавирус. Това съобщиха от консултантската компания за недвижими имоти "Кушман и Уейкфилд Фортън" (Cushman & Wakefield Forton).

Хотелът на "Хаят" се намира до паметника на Васил Левски на мястото на някогашното кино и хотел "Сердика". Той беше изграден от българската "Тера тур сервиз" ЕООД, чийто управител е Васил Златев - баща на бившия шеф на "Лукойл България" Валентин Златев. Инвестицията възлиза на около 30 млн. евро - собствени средства и заем. Това е първият обект у нас на веригата за луксозни хотели Нуаtt.

За "Тера тур сервиз" това е петият им хотел, след като Златев построи 4 по морето (два в Обзор и по един в Слънчев бряг и Свети Влас), има и един в родния му град Правец. Всичките обекти са под чуждия бранд RIU.

Столичният хотел Hyatt Regency се позиционира във високия ценови сегмент, като преди време беше обявено, че нощувката ще струва около 200 евро на човек в стая.

Хотелът е на седем етажа и разполага със 183 стаи и няколко апартаменти. Има 10 мнoгoфyнĸциoнaлни зaли зa cpeщи и пpocтpaнcтвo зa cъбития c oтĸpити тepacи, както и ресторанти, бар, yeлнec зoнa и фитнec цeнтъp.

Откриването на хотел Hyatt Regency идва в момент, когато се отчита над 70% спад на приходите и заетостта на хотелите във високия ценови сегмент в София спрямо първото полугодие на миналата година заради коронакризата.

Мнозинството от мениджърите на хотели в столицата очакват приходите от 2019 г. да бъдат достигнати към втората половина на 2022 г., показва проучване на консултантската компания "Кушман и Уейкфилд Фортън". То е проведено от края на юни до средата на август сред мениджъри на 4- и 5-звездни хотели с общо 1405 стаи, разположени в централни райони на София.

Очакванията на мениджърите са за бавно връщане към обичайните нива на бизнес на фона на общите прогнози за възстановяване на икономиката.

Най-голям брой от анкетираните (71%), прогнозират възстановяване на хотелския пазар в София до две години. Равен брой отговорили очакват връщането към обичайните нива на бизнес да отнеме съответно по-малко от година и над 3 години.

Данните показват още, че към края на юни работят по-голямата част от хотелите в столицата, включващи 79% от общия брой стаи. До три месеца се очаква да отворят 13 на сто от хотелите, 8 на сто остават затворени без яснота кога ще отворят.

По-детайлен разрез на данните показва, че отваряне през есенните месеци планират хотели, които преобладаващо разчитат на заетост от събития и бизнес пътувания, т.е. сегменти, които обичайно се засилват към края на годината.

Друга група въпроси обхваща движението на приходите и на заетостта спрямо първата половина на 2019 г. За мащабите на сегашната пазарна ситуация е показателен фактът, че над половината от отговорилите посочват повече от 70% спад и по двата показателя.

При хотели с 30% от общия брой стаи заетостта е намаляла с под 50% спрямо 2019 г., а с най-малък дял са тези, посочили между 50 и 70% спад.

При приходите спадът е по-стръмен, което показва тенденция към намаляване на цените при някои хотели в опит да се възстанови заетостта.

"Хотелският пазар в София е минавал през пикове и спадове, но никой от тях не е бил толкова рязък. Първата половина на 2020 г. върна сектора години назад заради спрените полети, липсата на туристически и бизнес пътувания, карантинния период и като цяло – слабата икономическа активност. Притеснителна е неяснотата около развитието на епидемията и последиците за бизнеса от евентуална втора вълна в близките месеци", коментира Пламен Бачев, партньор и мениджър "Консултиране, оценки и хотели" в "Кушман и Уейкфилд Фортън".

Водещият фактор за спада е намалението на туристическите пътувания, следвано от бизнес пътуванията и на трето място е отмяната на конференции и събития. Отговорите варират според профила на хотелите. Тези с голям дял конферентни площи, разположени в административния център на София например са най-силно засегнати от намалението на конференции и събития (MICE - Meetings, Incentives, Conferences, Events) сегмента.

"В най-благоприятна ситуация са малките хотели в центъра на София, разчитащи на заетост основно от бизнес пътувания, докато в MICE сегмента възстановяването на активността ще е по-бавно. Като времеви хоризонт най-често очакванията са за връщане към обичайните нива на бизнес в рамките на следващите две години", казва Пламен Бачев.

Според него макар и бавно хотелският пазар в София показва признаци на възстановяване. За това говори и откриването на новия хотел с 400 стаи в петзвездния сегмент - "Гранд хотел Милениум" (Grand Hotel Millennium) в края на юли, както и предстоящото на "Хаят".

"Неяснотата около развитието на епидемията обаче остава, а с нея и безпокойството около представянето на сектора в краткосрочен план", посочва Бачев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес