Пежо Ситроен понижи прогнозите си за печалбата и продажбите през 2003 година

Втората по големина в Европа автомобилна компания - Пежо Ситроен понижи прогнозите си за печалбата и продажбите през цялата 2003 г., тъй като спадът на френския автомобилен пазар и поскъпването на еврото спрямо британската лира и други основни валути доведоха до намаляване на приходите, предадоха агенция Блумбърг и сайтът К2Капитал.

Оперативната печалба от автомобилното поделение ще бъде около 3 процента от продажбите, като общата оперативна печалба ще надхвърли 2,1 млрд. евро, се посочва в съобщение на Пежо Ситроен.

Миналия месец базираната в Париж компания обяви, че очаква да запази през второто полугодие оперативния марж /печалба/ от 3,7 на сто, постигнат през първото шестмесечие. През юли Пежо Ситроен вече понижи прогнозата за печалбата на автомобилното си поделение от 5-5,2 процента на 3,7 на сто заради поскъпването на еврото и слабостта на френския пазар на коли.

През септември продажбите на автомобили в страната спаднаха със 7,2 процента, като еврото поскъпна с 6,6 на сто спрямо лирата и с 8,5 процента - спрямо долара.

Пежо Ситроен е подложена и на силен натиск от страна на конкурентите си Рено /с модела Меган/ и Фолксваген /с новия Голф/. През септември продажбите в Европа на втората по големина френска автомобилна компания Рено се увеличиха с 16 процента, а тези на европейския лидер Фолксваген се повишиха с 3,1 на сто. Продажбите на Пежо през същия месец нараснаха едва с 0,6 процента.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?