ПФ даде ултиматум със 7 условия срещу подкрепата си за кабинета

ГЕРБ обещаха да обсъдят исканията и не изключиха въвеждане на активна регистрация за изборите

ПФ даде ултиматум със 7 условия срещу подкрепата си за кабинета

Патриотичният фронт (ПФ) заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако до 1 юли не бъдат изпълнени 7 условия. Поредният ултиматум на патриотите идва на фона на взривоопасния конфликт между българи и роми в Гърмен и едно от исканията е незабавно събаряне на незаконните ромски постройки. Настоява се за овладяване на битовата престъпност, административно задържане на цените на тока, мерки срещу покупко-продажбата на гласове и други искания с явен предизборен акцент.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се ангажира седемте условия на патриотите да бъдат обсъдени и даде да се разбере, че партията би приела поправки в изборния кодекс.

"Декларираме, че подкрепата на ПГ на ПФ към настоящето управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнението на заложените в програмата за стабилно управление приоритети. Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на правителството след гореуказания срок", заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов в сряда от трибуната на парламента.

Първото условие е да бъдат незабавно премахнати всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци, с. Марчово, община Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване, както и ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразноста на останалите постройки.

Второто условие са спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която, по думите на Симеонов, тероризира огромни райони в страната.

Следващото искане е парламентът да обсъди и гласува предложените от ПФ промени в Изборния кодекс (ИК). В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум, ПФ настоява да се приеме текста за активна регистрация и увеличаване на санкциите срещу купуване и продаване на гласове, каза Симеонов.

Четвъртото условие е изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция, както и до 1 юли да бъдат възстановени увредените участъци от тях.

ПФ освен това настоя да не се допуска увеличаването на цената на електроенергията, а енергийните дружества и Министерството на енергетиката да вземат административни мерки за прекратяване на мащабните злоупотреби или кражби в бранша.

От ПФ искат още да бъдат завършени необходимите нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.

Считаме, че изброените по-горе условия са напълно изпълними в срок от 1 юли 2015 г., не са свързани с извънредни непредвидени бюджетни разходи, каза Валери Симеонов.

За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение са брутално нарушени от "самозабравила се тълпа цигани" и за пореден път родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички, заяви още Валери Симеонов по повод конфликта в община Гърмен. Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден, каза той и поиска спешно да се изясни дълбокият генезис на събитието и да се вземат всички необходими мерки за противопоставяне на опитите за дестабилизация.

След като изчете декларацията, Валери Симеонов се срещна с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Както стана ясно, двамата се разбрали следващата седмица да се проведе експертна среща, на която да бъдат обсъдени седемте условия на ПФ.

"Това, което поех като ангажимент пред Патриотичния фронт, е в рамките на предстоящата седмица да подготвим становище по всички тези точки, които са посочени в тяхната декларация и в по-следващия вторник ще направим една работна среща с тях, на която ще можем действително да ги запознаем с позицията и становището на ГЕРБ", заяви Цветан Цветанов.

Той даде да се разбере, че ГЕРБ може да отстъпи за промени в Изборния кодекс преди местния вот, независимо от позицията на партията, че кодекът не бива да се пипа предизборно.

"Ако постигнем политически консенсус с всички парламентарни групи, тогава можем да се консолидираме около една-две промени в ИК, но да не стигнат до политическото популистко говорене, което може да предизвикат евентуалните промени в кодекса" , обясни Цветан Цветанов.

Той повтори, че ГЕРБ няма да е вносител на поправки в изборния закон, защото три месеца преди местния вот можело да предизвикат много спекулации, а и времето нямало да стигне, ако се разглеждат предложенията на всички парламентарни сили.

По отношение на искането на ПФ да се завишат санкциите за търговия с гласове, Цветанов предположи, че промяната може да бъде в НК. За по-висок праг за преференцията за кметските избори, обясни, че първо трябва да се анализира и, ако се постигне политически консенсус с останалите парламентарно представени партии да бъде само това като някаква промяна в ИК, ГЕРБ вероятно ще подкрепят.

Попитан за какво точно са говорили с Цветанов и на какви отстъпки са готови от ГЕРБ, след срещата между двамата Валери Симеонов отговори: "Говорихме за други работи - за жени".
Той обаче подчерта, че ПФ няма да оттеглят подписите си под промените в Конституцията, за които и те са работили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?