ПФ иска програмно правителство на националното съгласие без политици

Според ББЦ има добра възможност за кабинет с мандат на ГЕРБ и за коалиция с тях или без тях

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

"Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" настоява за съставяне на програмно управление - правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти - неполитически лица, и подкрепено от максимално голям брой политически сили.

Това се казва в разпространена в неделя до медиите позиция на коалицията, която ще има 19 депутати в новия парламент.

За дейността на предложените специалисти Патриотичният фронт /ПФ/ поема пълната политическа отговорност и последствия

Като първа задача от ПФ искат отстраняването на ДПС от властта.

Следващото, за което се обявяват от ПФ, е възраждане на българската икономика, стимулиране на българското производство и спешно повишаване на доходите на българите, въвеждането на данъчни, счетоводни и лицензионни облекчения, както и създаването на Национален фонд за подпомагане на малките и средни предприятия, приемане на Закон срещу спекулата, създаване на отделни министерства на икономиката, на енергетиката и на туризма.

Патриотичният фонд настоява за незабавна ревизия в енергетиката под контрола на специална комисия на Народното събрание с привлечени специалисти за разследване на корпоративни и други икономически престъпления.

В предложенията на ПФ фигурира и идея за освобождаване на минималните доходи от данъци.

Сред посочените приоритети са и: засилване ролята на Централната банка и забрана на едностранната промяна на лихвения процент, спешно възстановяване на КТБ и разследване на причините и виновните за нейното ликвидиране, намаляване на ДДС за лекарства, учебници и други.

ББЦ: Коалиция трябва да има, с нас или без нас


Коалиция "България без цензура" /ББЦ/ вижда добра възможност за съставяне на кабинет още с първия мандат на ГЕРБ, заяви в неделя Румен Йончев, председател на Земеделския народен съюз. ББЦ държи на съставяне на правителство в рамките на този парламент, посочи той.

Следващото управление трябва да е проевропейско и прозрачно, каза Йончев и отбеляза, че притеснение буди наличието на ксенофобски и националистически формации в новия парламент.

Коалиция трябва да има - със или без нас, заяви Йончев и допълни, че ББЦ е един от най-предвидимите политически субекти в новото Народно събрание, тъй като взимали решенията си единно и няма вътрешни противоречия.

Готови сме на разговори с президента и с ГЕРБ, каза той и допълни, че ще държат на прозрачността. Този парламент трябва да сложи край на въпроса "Кой?", посочи Йончев.

Според коалицията неотложните въпроси пред 43-ото Народно събрание са актуализациите на националния бюджет и на бюджета на НЗОК, както и разговори за цената на тока и съдбата на КТБ.

При преговорите за нов кабинет от ББЦ ще държат на приоритетите си - създаването на нови работни места, икономически растеж и въвеждане на електронно управление.

Светлин Танчев посочи, че трябва да има отделно министерство, начело с министър с ранг вицепремиер, за електронното управление.

Попитан за реформите в енергийния сектор, Кънчо Филипов /председател на ЛИДЕР/ заяви, че решаването на въпроса е в либерализация на пазара, играждане на енергийна борса, предоговаряне на условията на американските централи и ново законодателство за ВЕИ-сектора. Бихме искали новото правителство да започне с това, каза той.

Драгомир Стефанов /председател на Движение "Гергьовден"/ заяви, че е крайно време "да започнем да поставяме дългосрочни перспективи, правителство на малцинството няма да може да направи това.


Попитан дали ББЦ още стои на позицията, че следващият премиер не трябва да е Бойко Борисов, Светлин Танчев заяви, че нямат такова условие като цяло, но смятат, че би било хубаво да е някой друг.

Драгомир Стефанов допълни, че каквото имали да кажат по темата са го казали в предизборната кампания, но оттук нататък новите изявления трябва да са на базата на казаното от суверена, а той бил определил ГЕРБ с председател Бойко Борисов за най-голямата политическа сила в страната. Според нас е демократично ГЕРБ да предложи кой да е министър-председател, допълни той.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?