ПФ обвини Полина Карастоянова в лобизъм и й отне медийната комисия

За неин наследник на поста е предложен Славчо Атанасов

Снимка: БГНЕС

Половин година, след като законодателната активност на Полина Карастоянова бе на път да разцепи Патриотичния фронт, скарвайки двамата му съпредседатели Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, групата се обедини и свали доверието си от депутатката, оттегляйки я от всички политически постове, които заема.

Тя бе свалена в сряда от председателския пост на парламентарната Комисия по култура и медии, като за неин наследник бе предложен бившият пловдивски кмет Славчо Атанасов. В Комисията по туризъм и в парламентарната асамблея за Черноморското икономическо сътрудничество пък ще бъде заменена съответно от Димитър Байрактаров и Петър Петров.

Карастоянова бе набелязана от НФСБ за изключване още в края на миналата година, след като се подписа като вносител на промяна в Закона за акцизите, с която се въвеждат ограничения при производството на домашен алкохол. Тогава обаче Каракачанов застана на нейна страна и я спаси.

Шест месеца по-късно обаче патриотите единодушно решиха да свалят доверието си от нея, отнвово заради прокарване на лобистки текстове, но този път за авторските права.


"Законът за акцизите и данъчните складове, свързан с казаните за ракия, с дружествата, управляващи авторски права. Там има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството ѝ на председател, които дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната. Това противоречи на свободната конкуренция. 100% гласуваха за изваждането ѝ, нямаше никакво колебание. Аз винаги мога да потисна своите лични отношения към когото ѝ да било. Самият факт, че сме в една стая с Поли Карастоянова всеки ден и не съм я захапал за врата", коментира Симеонов.

Засега Карастоянова остава част от групата на Патриотичния фронт, защото въпреки желанието на депутатите от НФСБ да я изключат, не е било събрано необходимото мнозинство, както обясни Валери Симеонов.

Предложенията за неин наследник в Комисията по култура и медии Славчо Атанасов побърза да изтъкне, че основния приоритет в работата му ще бъде намаляване на ДДС върху книгите.

"Ние сме единствената държава в ЕС с най-високо ДДС върху книгата – 20%. В други държави, например Русия – 0%, Великобритания – 0%, Полша – 0%, а във всички други държави на ЕС – между 3 и 5%. Ще внеса законопроект, започнал съм тази борба още в края на мандата си като кмет. Надявам се сега с поста, който ще заема, това нещо да стане", каза депутатът.

В желанието си предварително да натрупа "точки" той не пропусна да се включи в набиращата сила гражданска подкрепа за журналиста Лили Маринкова, която бе пенсионирана от новия генерален директор на БНР Александър Велев.

"Лили Маринкова е велик журналист, безспорно. Доколкото разбрах от медиите е била в пенсионна възраст и затова я уволняват. Но ще проверя, вече като председател на Комисията по култура и медии, този въпрос много сериозно", закани се Атанасов.

Полина Карастоянова влезе в парламента от квотата на партията на Слави Бинев ГОРД, която малко преди изборите стана част от НФСБ. Тя пое председателското място в медийната комисия, след като Бинев се оттегли от поста, принуден от широкото обществено неодобрение на назначението му.

Карастоянова, която е бивша стюардеса, бе съветник на лидера на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски и отговаряше за неговите връзки с неправителствения сектор. Тя бе шеф и на Националния борд по туризъм, който бе създаден от пловдивския бизнесмен Георги Гергов. После той се оттегли от лидерството и борда пое медийният и рекламен бос Красимир Гергов. При него Карастоянова укрепи още повече позициите си в сектора, разпределящ многомилионни поръчки за туристическа реклама.

Споделяне

Още от България