ПФ предлага намаляване на партийната субсидия

ПФ предлага намаляване на партийната субсидия

Таван на държавната субсидия на партиите, получили повече от 1% на парламентарни избори, предлагат от Патриотичния фронт (ПФ). Формацията, която е част от управляващата коалиция, е внесла предложения за промени в Закона за политическите партии, с които искат максималната държавна помощ за партиите в парламента да е не повече от 3 млн. лева на година.

Освен това се предлагат да бъде намалена двойно сумата, получавана за глас.

В момента партиите на партиите се полагат по 11 лв. на глас за една година, а предложението на ПФ е субсидията да бъде по 6 лв. на глас.

ГЕРБ, която спечели 1 072 491 гласа на предсрочните избори през октомври 2014 г., ще получи тази година от държавата помощ в размер 11 797 401 лв. Ако бъдат приети поправките на ПФ, тази сума би била 6 434 946 лв., но заради ограничението от 3 млн. лв. би загубила допълнително още 3.5 млн. лв.

Средният размер а партийната субсидия в страните от ЕС, където има държавни партийни субсидии, е около 3.5 евро, или 7 лв.на глас, посочват в мотивите си вносителите. Те добавят, че на последните парламентарни избори действителните гласове за партии и коалиции с над 1% от гласовете са 3 144 038 лв. и разходът на бюджета е 34 584 418 лв. При намаление на субсидията на 6 лв. на глас и въвеждането на таван от 3 млн. лв., ще са нужни 15 396 120 лв. от бюджета за държавна помощ на партиите.

До момента дебата за размера на субсидията е повдиган няколко пъти все от партии в опозиция, таймингът пък винаги е подозрителен – точно преди избори. Аргументът им, че 11-те лева, които формациите получават на глас са твърде много в сравнение с всички останали държави в ЕС обаче не издържа, пред факта, че субсидията е единственият легален начин на партийно финансиране, който ограничава донякъде черните каси.

Според сондажи на Mediapool сред парламентарните партии, идеята на ПФ едва ли ще получи особено голяма подкрепа в Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?