ПФ продължава да подкрепя кабинета при запазване цената на тока

В следващите три месеца щели да правят строг контрол върху битовата престъпност

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов запазват подкрепата на ПФ за правителството, сн. БГНЕС

Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета и в следващите три месеца, като сделката между премиера Бойко Борисов със съпредседателите на Патриотите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е постигната в замяна на запазването на цената на тока.

Това стана ясно от думите на Симеонов и Каракачанов в парламента в петък, когато изтече срокът за изпълнение на седемте искания към правителството на Бойко Барисов, за да получава и в бъдеще подкрепата на ПФ.

Едно от тях бе именно запазването на цената на електроенергията, като от Патриотичния фронт продължават да смятат, че има резерви дори за поевтиняването на тока. В момента правителството трескаво търси резерви за задържане на планираното от Комисията за енергийно и водно регулиране поскъпване на тока за бита с 2 процента и за бизнеса между 13 и 20 на сто, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, но бе отложено за 1 август.

Симеонов обясни, че са провели "много ползотворни разговори" с премиера Бойко Борисов и министри от кабинета и на този етап ще продължат да подкрепят властта, тъй като от седемте мерки пет били изпълнени задоволително.

Случаят "Гърмен" бе причина за декларация и поставяне на седем условия към правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ). След обстоен анализ и поредица срещи и съвещания, от Патриотичния фронт са решили, че са задоволени от действията на кабинета в Гърмен, по отношение на изграждането и възстановяването на оградата по границата с Турция, както и от мерките за незаконната сеч.

По отношение на промените в Изборния кодекс Симеонов каза, че са се договорили с ГЕРБ и РБ за провеждане на активна регистрация след референдума, ако бъде отхвърлена идеята за задължително гласуване, както и за завишаване на наказанията за купуване и продаване на гласове.

Относно решаването на проблемите на българите в чужбина е постигнато споразумение законопроектът на Патриотичния фронт за промени в Закона за българите в чужбина да бъде подкрепен от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Във връзка с битовата престъпност лидерът на НФСБ обяви, че в началото изпълнението на това условие е било "незадоволително", но вече са извършени редица мерки, а вчера е представен и доклад - пренасочени са над 300 полицаи към критичните райони, а до края на юли допълнително ангажираните служители на реда ще станат над 600.

Има развитие и по въпроса с видеонаблюдението, каза Симеонов, като отчете, че по това условие все пак има още много работа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?