ПФ ще изчака още ден преди да се откаже от ултиматума си към ГЕРБ

Валери Симеонов и Красимир Каракачанов

Патриотичният фронт ще съобщи в петък дали ще продължи да подкрепя кабинета. Това стана ясно от думите на единия от лидерите му – председателят на НФСБ Валери Симеонов.

"Все още нямаме решение на групата за подкрепата към правителството, утре ще го обявим", заяви Симеонов в четвъртък след двучасова среща в Министерския съвет с премиера Борисов.

Той и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов не казаха конкретно какво са се разбрали с министър-председателя, но по обясненията им, че ултиматумът от седем точки към ГЕРБ се изпълнявал, е почти ясно, че националистите няма да преустановят парламентарната си подкрепа за кабинета.

За да звучат хем резервирано, хем доволни от "преговорите" с ГЕРБ, Каракачанов и Симеонов обясниха, че срещата е била конструктивна и делова, и че са доволни от сериозното отношение. Присъствали са и двама министри - вътрешната Румяна Бъчварова и финансовия Владислав Горанов.

Напълно очаквано, както и при предходните ултиматуми, поставяни от патриотите, лидерите на двете националистически партии обясниха, че нищо не е окончателно, защото предстояли още срещи в рамките на деня.

"Днес ще имаме работна среща, ще имаме и почти цялото ръководство на МВР, защото най-тежкият въпрос се очертава битовата престъпност, и вторият тежък въпрос се очертава енергетиката. Ние не приемаме този само едномесечен срок, защото смятаме, че трябва да има решение на сериозни проблеми, които трябва да затворят възможността за кражби," обясни лидерът на НФСБ.

"Повече, утре на пресконференцията", каза още Симеонов. "Аз не съм едноличен лидер, не е коректно да говоря сега", добави той.

"Поставили сме точки, които са изпълними и са важни за България. За някои от точките не сме поставили едномесечен срок. За битовата престъпност говорихме 1 час и 30 минути," похвали се той.

Междувременно пред Mediapool представители на фронта обясниха, че вероятността "точно сега да бъде оттеглена подкрепата от правителството клони към нула".

В края на май от ПФ поставиха изисквания в рамките на седем точки към ГЕРБ и 1 юли беше датата, на която Симеонов бе обявил, че ще прекратят подкрепата си, ако не са изпълнени всичките им условия. През последните две седмици обаче патриотите ставаха все по-доволни от ГЕРБ.

За да бетонира "задоволството" на ПФ, съпредседателят на РБ Радан Кънев обяви пред журналисти в парламента, че мнозинството е стабилно. "Не виждам причини да не е. Напротив - добрата икономическа конюнктура, която се усеща навсякъде в страната, е определящ фактор за стабилност на управлението", каза той по повод срещата на ръководството на Патриотичния фронт с премиера Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?