“Пфайзер“ глобена с 60 млн. долара в САЩ заради подкупи, включително в България

Фармацевтичната компания “Пфайзер“ (Pfizer) се е съгласила да плати на американското правителство 60.2 млн. долара, за да избегне обвинения за раздавани подкупи в няколко държави по света, включително в България, съобщават световните агенции.

Става въпрос за случаи в периода 2001-2004 година като подкупите са давани от служители във филиали на компанията в България, Хърватия, Русия, Казахстан, Сърбия, Чехия, Китай и Италия. Фармацевтичната фирма попада под ударите на закона в САЩ, тъй като акциите се търгуват на американската стокова борса.

В България представители на компанията са платили 28 000 долара за екскурзии на лекари до Гърция като награда, че са предписвали най-много нейни продукти. Отделно са платени и 17 000 долара за участие на медици в медицински конференции, отново заради предписване на продукти на компанията.

Пред изданието Zdrave.net Маруся Делчева от българския клон на “Пфайзер“ коментира, че компанията лично е подала информацията за корупция във филиала ѝ в Хърватия до щатските власти. Последвал е вътрешен одит в клоновете на компанията по цял свят, при който се оказало, че в предходни години наши медицински специалисти са посещавали мероприятия в Гърция с развлекателна, а не толкова с образователна цел. Делчева е коментирала, че по онова време все още не е имало етичен кодекс на асоциацията на чуждестранните компании у нас.

“Подобни практики са невъзможни в момента”, категорична е Делчева. “Компанията има строга система за наблюдение на корупционни практики в чужбина, всяка година или поне веднъж на две години се провеждат одити във всичките ѝ филиали по света“, посочи тя.

“Българският филиал е преминал одит миналата година и не са открити нарушения“, каза още Делчева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?