"Пфайзер" ще иска разрешение за трета доза в САЩ

"Пфайзер" ще иска разрешение за трета доза в САЩ

Фармацевтичната компания "Пфайзер" ще поиска поставянето на трета доза от здравните власти в САЩ. Това ще стане вероятно през август.

Поставянето на т.нар. бустерна доза значително засилва способностите на организма да неутрализира коронавируса, твърдят от компанията. С времето обаче нивата на антитела намаляват. Третата доза се налага и заради новия, по-агресивен вариант "Делта", който заразява много по-лесно от досегашните.

От компанията продължават да твърдят, че и в две дози препаратът и предпазва от тежко боледуване от коронавирус. След третата доза обаче нивата на антитела се увеличават пет до десе пъти. Това сочат предварителни данни от проучване на "Пфайзер", казва пред АП Микаел Долстен, директор в компанията.

Данните от Израел и Великобритания сочат, че ваксините работят и срещу варианта "Делта", казва още той. При спад на антителата обаче може да се стигне до лека форма на инфекцията.

Дори и разрешение за трета доза да бъде дадено, това не означава, че приложението ѝ ще започне. И в момента властите в САЩ не могат да осигурят ваксини за всички, така че поставянето на трета доза би могло да се случи евентуално в бъдеще.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?