Pfizer обещава на ЕС да навакса от следващата седмица с доставките на ваксини

Pfizer обещава на ЕС да навакса от следващата седмица с доставките на ваксини

Европейската комисия е получила уверение от Pfizer, че от следващата седмица ще започне наваксването с доставките на ваксини в ЕС. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция, цитиран от БТА.

Той поясни, че тази седмица производителят е забавил доставките, но от следващата седмица ще работи с пълна мощност. Очаква се ваксините, поръчани до края на първото тримесечие, да бъдат доставени в срок.

По неговите думи това, че е възможно от флаконите с тази ваксина да бъде извличана и шеста доза при определени условия, е добра новина, защото така повече хора ще бъдат имунизирани. Според него добиването на шеста доза не се отразява на подписаните договорни условия за обема и сроковете на доставките.

Говорителят добави, че договорите засягат необходимостта държавите от ЕС, които искат да дарят ваксини, да се допитат до производителя. По неговите думи това се налага, за да се насочват доставките още от завода към страната, получател на дарението.

Той потвърди, че поверителните договори предвиждат условия, в които се носи отговорност за нанесени щети от поставянето на ваксина и тези условия са според общото европейско законодателство за отговорността на производителя. По неговите думи може да се очаква, че във второто тримесечие на годината Pfizer ще увеличи допълнително производството на ваксини.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?