ПГ на НДСВ решава да има ли комисия за трагедията в Кербала

Възможността да се създаде парламентарна комисия, която да се занимава с въпросите на българския контингент в Кербала, ще бъде обсъдена на заседание на парламентарната група на НДСВ, заяви пред БНР председателят на парламента Огнян Герджиков.

Герджиков обаче каза, че не е убеден в необходимостта от създаване на такава комисия и се аргументира с тезата, че може да се стигне до афиширане на дейност без конкретни резултати, тъй като проблемът не се познава на експертно ниво. Но не бих се възпротивил на решение за създаването на комисия, добави той.

Зам. председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков смята, че трябва да се създаде анкетна комисия. По думите му те не трябва да извършва разследвания на случилото се, а да бъде ориентирана към бъдещето. Трябва да има постоянен парламентарен контрол върху това по какъв начин ще се организират занапред подобни мисии и да има ясен диалог между Народното събрание и изпълнителната власт, добави Цеков.

След инцидента в Кербала на 26 декември м.г., при който петима българските рейнджъри загинаха, а десетки бяха ранени, и от ОДС, и от "Коалиция за България" настояха за спешно сформиране на анкетна комисия към Народното събрание, която цялостно да анализира случилото се, за да се предотвратят подобни инцидента занапред. Сходни позиции по въпроса изказаха и бившият премиер и лидер на СДС Иван Костов, и председателят на БСП Сергей Станишев. За комисия настоя и президентът Георги Първанов.

Миналата седмица осем неправителствени организации изпратиха меморандум до ръководителите на държавните институции, в който се посочва, че след смъртта на петимата български военнослужещи трябва да се изясни ситуацията около системата за вземане на решения по участието в международни мисии и тяхното осъществяване от различните политически, административни и военни институции.

До този момент управляващите отказват създаването на каквато и да е комисия - както парламентарна, така и независима, а държавното ръководство се доверява единствено на проверката, която Генералният щаб и Министерството на отбраната сами си възложиха и на практика сами си дадоха положителна оценка за свършеното.

Ген. Янко Янев, командир на Втора тунджанска лекопехотна бригада в Стара Загора, където се готви втория контингент за Ирак, допусна възможност военните, които подадоха рапорти за отказ, да бъдат изпратени в Кербала. Около 40 рейнджъри се отказаха да заминат след инцидента в база "Индия" на 26 декември.

Това не е изключено, ако българският парламент приеме промените в Закона за въоръжените сили, каза пред БНР Янев и посочи като най-необходима поправка в закона кадровите войници още при влизането си в армията да подписват декларации, че са съгласни да бъдат изпращани на мисии зад граница. Според Янев вероятно ще има и промени във възрастта за излизане в пенсия.

Един много важен закон, който трябва да изменим и допълним, и е в нашата програма, е Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България, посочи преди новата сесия и председателят на парламента Огнян Герджиков пред БНР. Този закон ни е необходим с оглед на новите предизвикателства, пред които са изправени нашите въоръжени сили, добави проф. Герджиков.

По повод изявлението на проф. Джефри Саймън от Националния институт по отбрана на САЩ, че през последните 12 месеца реформата в българската армия не е стигнала до никъде, ген. Янев заяви, че това е частно мнение и не изразява официална позиция на Държавния департамент, Конгреса или НАТО. Реформата в бригадите е завършена и те ще останат в този състав и в бъдеще, каза ген. Янев. Остава да се завършат структурните промени в Генералния щаб и главните щабове.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?