ПГ на НДСВ ще избира с тайно гласуване кандидатите си за ВСС

Във вторник парламентарната група на НДСВ ще излъчи с тайно гласуване предложения за попълване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет (ВСС). Одобрените номинации ще бъдат редуцирани от 30 до максимум 11 кандидати, колкото е и квотата на Народното събрание. Според царски депутати преди заседанието на групата на НДСВ кандидатурите трябва да бъдат одобрени от лидера Симеон Сакскобургготски, каквато е практиката досега.

Крайният срок за избирането на парламентарната квота е 15 декември, когато изтича мандатът на сегашния състав на ВСС.

Все още обаче жълтото политическо ръководство не се е спазарило с коалиционния си партньор ДПС. Днес двете ръководства ще обсъждат въпроса. Преди седмица лидерът на движението Ахмед Доган заяви пред журналисти, че ДПС ще настоява да има свой човек във ВСС.

След гласуването в групата ще останат номинациите, които съберат повече гласове, обясниха от ръководството на ПГ. Най-големи шансове, според запознати, имали деканът на Юридическия факултет в СУ Димитър Токушев, софийският адвокат Владимир Иванчев, както и фаворитът на пловдивската група в НДСВ - зам. апелативният прокурор Румен Боев. От движение "Оборище" щели да лобират за техния кандидат - разградския прокурор Кръстю Георгиев.

Едно от сигурните имена е на съдията от Софийския апелативен съд Мина Топузова, друго име, което се спряга е на шефа на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов.

Шефката на правната комисия Анелия Мингова пък лансира Ваня Савова от плевенската Окръжна прокуратура, който остро критикува главния прокурор Никола Филчев.

Според народни представители големи били шансовете в новия ВСС да влязат и значителен брой прокурори, освен тези от квотата на Филчев, където той вкарва трима лично верни му магистрати - Христо Манчев, Цеко Йорданов и Димитър Марков.

Това щяло да е като благодарност към главния прокурор Никола Филчев, който е удържал този съдебен съвет да не избере шеф на ВАС. Според членове на ВСС точно квотата на магистратите е пускала недействителни бюлетини и е проваляла избора досега.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?